Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

22 идеи за истински релакс

В забързаното ежедневие все по-малко обръщаме внимание на почивката. От срещи, стрес и напрежение не ни остава време да си поемем въздух. В следващите редове искаме да ви покажем, че въпреки всичко можете да се отпуснете и да си починете, без това да повлияе на работата и ежедневието ви.

Но защо е толкова важно да изключваме през деня?

Жизнените сили на организма идват от здравословния баланс между натоварване и почивка. Тялото се нуждае от фази, в които да работи „на педал“ и в които да почива. Основното е равновесието между професия (натоварване) и свободно време (почивка). В противен случай се нарушават функциите на тялото и се създават предпоставки за болести.

Днес броят на заболяванията на основата на стрес нараства непрекъснато. В стресови ситуации в тялото се отделят хормоните кортизол, адреналин и допамин, които в големи количества са вредни за имунната система. Във фазите на почивка тези хормони намаляват по естествен път. Без моменти на спокойствие се появят заболявания като високо кръвно, схващания по цялото тяло или проблеми със съня, дори и до т.нар. „прегаряне“.

Релаксът се отличава с емоционална, физическа и душевна почивка. Кръвното налягане спада, напрежението в мускулите изчезва. За известно време тялото се чувства прекрасно, но и тук трябва да се внимава, непрекъснатият покой също може да доведе до „прегаряне“. Хроничното обездвижване е точно толкова вредно за тялото и духа, колкото и хроничното претоварване. Желанието да се движим намалява все повече, скуката нараства, а мотивацията умира.

Ето как можем да се отпуснем и да отдъхнем активно

Ако ежедневието ви е свързано със стрес и моментите, в които не сте заети, са изключително рядко, то е добре да си поемете въздух и да се отдадете на миг спокойствие. Работа и неотложни задачи винаги ще има, време за релакс също. Център Гарабитов ви представя няколко метода за успокояване, които лесно могат да превърнат деня ви от много напрегнат в приятен и ефективен.

Усмихвайте се или се посмейте

Усмивката или смехът са най-простата форма за превключване на по-ниски обороти. Освобождават се хормони на щастието и хормоните на стреса намаляват.

Пеене

Дишането е ефективно средство за отпускане на тялото. Особено подходящо е коремното дишане. Винаги, когато пеете организмът автоматично поема въздух през корема.

Кратък следобеден сън

Достатъчният сън ни дава сили за следващия ден. При проблеми със съня, е хубаво да отделяте по няколко минути за кратък сън през деня, не повече от 10 минути. Батериите се презареждат и вие продължавате с неотложните задачи.

Разходка сред природата

Движението помага за намаляване на хормоните на стреса. Разходката сред природата успокоява, регулира кръвното налягане и ви зарежда с чист кислород.

Релаксираща музика

Пуснете си музика от инструмент, който обичате, например арфа, или кавал, или пък звуци от природата, затворете очи и се пренесете за няколко минути на друго място. По този начин давате на тялото нови сили и енергия.

Танцувайте

Дори и лекото поклащане или бавният танц могат да доведат до отпускане на мускулите и успокояване на мислите. Понесете се в ритъма на музиката, дори само за няколко минути и усетете приятното спокойствие, което ви завладява.

Релакс с любим човек

Физическият контакт с хора, които обичаш, успокоява и носи удовлетворение. При гушкане или само прегръдка се освобождава хормонът окситоцин, който намалява нивата на стрес. Същият ефект се постига и ако погалите вашия домашен любимец.

Йога

Едно посещение на йога залата след напрегнат ден, върши чудеса. Тялото се отпуска, умът се освобождава и човек е отново зареден за следващите важни задачи, които трябва да поеме.

Разбира се, всеки човек е различен и сам избира методите за разпускане, но каквото и да правите, не забравяйте, почивайте ежедневно. Център Гарабитов съветва не правете компромис с вашето здраве, усмихвайте се на живота и той ще ви отвърне със същото!

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694