Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

5 пози от йогата и тяхното значение за организма

Зимата е сезонът, в който повечето хора значително намаляват своята физическа активност и прекарват много повече време обездвижени, потънали в ежедневни задължения на закрито. И това е нормално, гледката през прозореца е всичко друго, но не и предразполагаща към разходки, градът е потънал в сняг, а в свободното си време всеки търси топло и уютно кътче, където да потъне и да презареди батериите. И точно тук идва въпросът: как да поддържаме тялото си в добра форма въпреки всичко това? Отговорът е много прост, с йога! Запознайте се с 5 йога пози (асани), както и с положителното влияние, което те имат за човешкия организъм. Именно сега, през зимата, вие можете да се отдадете на този тип практики, които нашият екип често препоръчва като част от индивидуалните програми за детоксикация на организма, в комбинация с Матрично Ритъмна терапия и за подпомагане на организма на клетъчно ниво. За да открие правилния подход, всяка седмица основателят на Център Гарабитов - г-н Иван Гарабитов се среща с хората, които имат нужда от здравословно отслабване и подобряване на здравословното си състояние и изготвя програма за всеки един, съобразена с неговите специфични нужди.

Вижте 5 от най-популярните пози, които могат да ви помогнат да се чувствате по-добре в тялото си и разберете на кои системи от органи могат да въздействат пряко тези на пръв поглед прости йога упражнения:

  1. Куче гледащо надолу (Adho Mukha Svanasana)

Тази поза се практикува често както от начинащи, така и от по-напреднали, защото тя е особено подходяща като подготовка за по-трудни елементи от йога практиката. Тук вие имате възможност да издължите гръбначния стълб, да раздвижите всички прешлени и да заздравите раменете и ръцете си, като едновременно с това подобрите оросяването на мозъка и го заредите със свеж кислород. Да не забравяме и разтягането на ахилесовите сухожилия, които често пренебрегваме в ежедневието си!

  1. Мост (Bandha Sarvangasana)

Със сигурност много хора са правили мост без да практикуват йога. Тази позиция изключително полезна за отваряне на бедрената става, за укрепване гръбначния стълб, разгръщане на гръдния кош и подобряване еластичността на коремните и гръдните мускули, а в допълнение мостът е много удачен за стимулиране на щитовидната жлеза. Тази поза носи много ползи за нашето тяло като облекчава на стреса, премахва тревожността, безсънието и може да помогне за преодоляването на депресията.

  1. Детска поза (Balasana)

В детска поза можете да обтегнете гръбнака и врата, да освободите напрежението в мускулите и да си починете между другите пози. Тук трябва да обърнете внимание на своето бавно, спокойно и равномерно дишане, като паралелно опъвате ръцете си напред и отпуснете чело на постелката за йога. Това е една доста лесна, но същевременно ценна поза, която има добро въздействие върху метаболизма, облекчава менструалните болки при жените и спомага за наместването на тазобедрените стави.

  1. Войн I и Войн II (Virabhadrasana)

Тези две пози са страхотни за всеки, който е имал забързан ден на работа. Докато сте стегнали краката си, вие отваряте гърдите и раменете, правейки движения, които обикновено пропускаме през целия ден. Те са необходими за добро положение на тялото и спокоен ум. А ефектите ще ви смаят: укрепват мускулите на коленете и краката, разтягат се раменете и гръбначния стълб и се подобрява фокусът ви. Важно е да регулирате дъха си и да не стягате прекалено бедра в опит да запазите равновесие, интересното при тази поза идва от там, че тя става по-лесна, когато се опитаме да преборим гравитацията и се обтегнем в посоката на ръцете.

  1. Стол (Utkatasana)

Ето как само за няколко минути, можете да тонизирате мускулите на краката, да стегнете хълбочните рефлексори, глезените, прасците и гърба. В „стол“ ще обтегнете също гърдите и раменете, а позата намалява симптомите на дюстабан и стимулира сърцето, диафрагмата и коремните органи.

Това е само малка част от ползите, които можете да извлечете, ако отделяте по 20 минути на ден в упражнения. В йога зала Шри Чинмой всяка седмица се провеждат организирани занимания, на които можете да усъвършенствате тези, а също и много други пози. Не пропускайте да се възползвате от тази възможност и се свържете с нас, за да разберете програмата на занятията. Очакваме ви!

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694