Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

6 сериозни признака, че стресът ви идва в повече

Стресът се определя като състояние на психическо или емоционално напрежение, причинено от неблагоприятни обстоятелства и е един от главните причинители на болести в съвременното общество. Натрупването на стрес в дългосрочен план води до списък от сериозни заболявания като диабет, рак, астма, болести на сърцето и мозъка и много други. Добрата новина е, че ако се вслушваме в тялото си и успяваме да различим сигналите, които то ни дава, ще съумеем да се предпазим от негативните проявления на съвременния забързан ритъм живот.

Когато организмът ни усети, че стресът му идва в повече, той светва редица „червените лампички“, които не бива да подценяваме. Нека видим най-често срещаните сред тях:

 

АКНЕ

Акнето е един от най-разпознаваемите начини, по които стресът може да се прояви. И макар да съществуват и други потенциални причини за появата на акне (хормонален дисбаланс, бактерии, запушени пори и свръх производство на себум), проучванията показват, че дори те по един или друг начин могат да бъдат свързани със стресът като фактор.

Когато някои хора се чувстват стресирани, те обикновено се докосват до лицата си по-често. Това може да разпространи бактерии и да допринесе за развитието на акне.

 

ГЛАВОБОЛИЕ

И споменавайки главоболието като състояние причинено от стрес, не можем да не отбележим факта, че често болката се пренася и в областта на шията, раменете и горната част на гърба. Проучване проведено измежду 267 души с хронични главоболия установява, че стресиращо събитие предхожда развитието на хронични главоболия в около 45% от случаите. Но не бива да подценяваме и други възможни причини като липсата на сън, консумацията на алкохол и дехидратацията.

 

ЧЕСТИ БОЛЕДУВАНИЯ

Стресът може да окаже сериозно влияние върху състоянието на имунната ви система и да предизвика повишена чувствителност към инфекции. Особено чести симптоми при хората подложени на регулярен стрес са възпаления на горните дихателни пътища, гъбични инфекции и вирусни заболявания. Въпреки това, стресът е само едно парченце от пъзела, когато става въпрос за вашия имунитет. Слабата имунна система може да бъде и в резултат на лош хранителен режим, обездвижване, смяна на географско местоположение и др.

 

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ

Напрегнатият начин на живот се отразява на нашата храносмилателна система директно и индиректно. От една страна липсата на време ни пречи да се храним здравословно, достатъчно често и в по-малки количества, а от друга стресът допълнително затруднява обмяната на веществата и се превръща в причинител номер 1 за проблеми като наднормено тегло, диабет и забавен метаболизъм.

 

ПРОМЕНИ В АПЕТИТА

Стресът се отразява винаги и на нуждата ни от храна, като в повечето случаи може да се наблюдават двете крайности – тотална липса на апетит или обратното, нестихващо желание за похапване, дори тогава, когато в действителност не сме гладни. Според някои проучвания липсата на апетит се свързва с периоди на свръх напрежение и силни стресови ситуации, а повишаването на апетита идва, когато човек е подложен на системен стрес в своето ежедневие.

 

БЕЗСЪНИЕ И ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ

Хроничната умора и дефицитът на енергия също могат да бъдат причинени от продължителен стрес, а преживяването на по-голям брой стресови събития в кратък период от време без съмнение се свързва с повишен риск от безсъние. Стресът поддържа мозъкът ни в специфично състояние и не му позволява да премине от режим на работа в режим на покой, за да си набавим физическа и психическа почивка. Отново нека не забравяме за съществуването на другите фактори, които могат да играят роля: дехидратация, ниска кръвна захар, лоша диета или недостатъчна активност на щитовидната жлеза.

 

Всеки, който е жертва на забързания делник, знае, че стресът се отразява комплексно на целия организъм и не позволява на органите да функционират нормално. За да се подготвим още от сутринта за бързото темпо, което ни очаква през деня, можем да стимулираме точките на стъпалата, които отразяват вътрешните органи и тяхното състояние. Нашата лечебна терапия на стъпалата отнема около 3 минути и чрез масаж, активира всички зони, отговарящи за физическото здраве на нашето тяло.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694