Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

7 признака, че сте в блестящо здраве

Повечето хора мислят за здравето си, фокусирайки се единствено върху Индекса на телесната маса и разглеждайки отражението си в огледалото през очите на най-взискателните критици. Докато изискваме прекалено много от себе си обаче, има достатъчно ясни признаци, че всъщност сме в цветущо здраве. Ето по-важните критерии за оценка на вашето физическо състояние, които ще ви помогнат да се радвате на това, което сте, и да повярвате, че още по-добрата форма е лесно постижима.  

Имате плътна и лъскава коса

Докато крехката, суха и изтъняваща коса може да е резултат на здравословен проблем (например силен стрес или малабсорбция), обратното също е вярно. Здравата коса е показател за здраво тяло. Нейното състояние зависи до голяма степен от начина ни на хранене, така че ако имате силна и блестяща коса, това означава, че си набавяте ключовите за организма протеини, витамини и здравословни мазнини.

Грижите са за вашата стегната талия

Индексът на телесната маса (ИТМ), който измерва теглото по отношение на ръста и често се използва за оценка на количеството излишната мазнина в организма, вече не е толкова убедителен инструмент за оценка на цялостното ни здравословно състояние. Резултати от проучване на UCLA как сърдечното здраве на хората корелира с техния ИТМ, публикувано в International Journal of Obesity, показват, че "почти половината от хората с наднормено тегло и 29% от хората със затлъстяване са метаболитно здрави. От друга страна над 30% от хората с нормално тегло имат метаболитни заболявания, които предразполагат към сърдечно-съдови. Днес лекарите се фокусират повече върху обиколката на талията като ключов показател за здравословното състояние, посочва списание TIME. Натрупването на мазнини в коремната област представлява по-голям риск за здравето от наднорменото тегло по стандартите на ИТМ, сочат неотдавнашни изследвания. Това може да се дължи на факта, че мастната тъкан, която се натрупва около талията, е по-метаболитно активна и отделя хормони и други клетки, които засягат биохимията на организма. Дори при хора, чийто ИТМ е нормален, "прекалено голямата талия може да означава, че те са изложени на по-висок риск от здравословни проблеми, отколкото някой със стегната талия", според Harvard School of Public Health. Ето защо всяка диета или активност, свързана с поддържането на добра фигура, трябва да включва специални упражнения за талия и корем.

Цветовете на дъгата са в чинията ви

Няма две мнения за ролята на плодовете и зеленчуците, когато говорим за добро здраве. Нито един плод или зеленчук обаче не осигурява сам по себе си всички хранителни вещества, от които се нуждае организма ни. Ето защо в сезона на черешите и кайсиите, не забравяйте да консумирате и ябълки, винаги добавяйте зеленолистни зеленчуци към сочния домат, задушен морков към порцията риба, резен лимон към чая или водата. Накратко: разнообразието от плодове и зеленчуци в хранителния ви режим трябва да е толкова богато, колкото е броят на цветовете на бонбоните в опаковка Скитълс.  

Имате нормални спортни умения

Не е нужно да изглеждате като Instagram фитнес експерт, за да сте в супер форма. Според BBC, имате достатъчно добро спортно ниво, ако правите "30-минутни умерени упражнения пет пъти седмично". Признак за добра физическа форма е и това, че можете да изминете 1-2 км за 15 минути, да носите две пазарски чанти от магазина до вкъщи и да изкачите стълби без след това имате нужда от едночасов масаж.

Социално активни сте

Със сигурност приятелските връзки и социалните взаимоотношения са много полезни за нашето психично здраве, но все повече изследвания показват, че те засягат и физическото здраве. Според проучване, публикувано в Journal of Health and Social Behavior, хората с повече социални връзки са "по-здрави и живеят по-дълго, отколкото техните изолирани връстници". Социалната свързаност "помага за облекчаване на вредните нива на стрес, които могат да повлияят неблагоприятно на коронарните артерии, червата, инсулиновата регулация и имунната система", посочва информационния бюлетин на Harvard Women's Health Watch. Изводът: продължавайте да бъдете добри приятели и колеги, за да живеете по-добре!

Четете, обичате изкуството, играете интелектуални игри

Активното управление на вашето емоционално и интелектуално здраве е друг ключов признак за здраво тяло. Дейности като четене, занимания с изкуство, преодоляване на интелектуални предизвикателства са едни от най-ефективните немедикаментозни начини да подхранвате вашето умствено и емоционално благосъстояние, което е неразривно свързано с физическото ви здраве.

Наслаждавате се на спокоен сън

Според NHS (Националната здравна служба на Обединеното кралство), здравият и спокоен сън е от съществено значение за дълъг и здравословен живот. Harvard Medical School's Division of Sleep Medicine отбелязва, че сънят играе критична роля за функционирането на имунната система, метаболизма, паметта и други жизнени функции. Сънят е активен процес, по време на който тялото не само се възстановява, то се подмладява. Ето защо дълбокият 7-8-часов сън, след който сте добре отпочинали и енергични, е достатъчен признак за вашето перфектно здравословно състояние.

 

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694