Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Анорексията - опасността, която дебне зад ъгъла

Един от огромните проблеми, пред които са изправени съвременните общества, е затлъстяването. А количеството на хората с наднормено тегло е буквално плашещо.

В същото време през последните десетилетия в публичното пространство активно се наложи еталонът на слабата и стройна жена. Всичко извън матрицата на този вид „успех“, се приемаше за нещо, което съзнателно или не, се определя като по-ниска категория. Разбира се, стремежът към стройно тяло без излишни килограми, е нещо хубаво, но когато се превърне във фикс идея и мания, може да се стигне и до нежелани крайности, които да ни създадат още повече главоболия. Добре е да имаме предвид и това, защото анорексията може да бъде и смъртоносна.

Какво е анорексия?

Анорексия невроза е причислена към психичните заболявания. Тя се характеризира с това, че индексът на телесната маса намалява под 18,5 и застрашава самото функциониране на организма. Независимо, че външният вид на страдащите от това заболяване понякога е стряскащ, те не притежават адекватна представа за това. Анорексията е придружена с липса на апетит, патологичен страх от напълняване, невярна самооценка и подценяване на опасността от прекомерна загуба на тегло.

Най-често анорексията се появява при момичета на тийнейджърска възраст.

Причини за появата на анорексия

Общото е, че става дума за болест на психиката, породена от ниска самооценка А поводите за отключването на анорексия могат да бъдат различни. Специалистите дефинират няколко основни причини за появата на занижена самооценка в детска или юношеска възраст, а оттам на болестта.

Една от тях може да бъде семейната среда. Ако детето е подлагано на постоянна критика и е сравнявано непрекъснато с други деца, които според родителите му, са модел за по-успешно развитие, това може да доведе до липса на самочувствие и по-късно да отключи нереалистична представа, водеща до анорексия.

Според специалистите, нерядко в семействата на хората, страдащи от анорексия, липсва здрава емоционална среда и има липса на споделеност. Ако детето не може да изрази чувствата и притесненията си, защото вместо подкрепа очаква да получи неразбиране и отсъствие на съпричастност, това води до стаяване на проблемите и те постепенно започват да доминират в поведението му.

За появата на анорексия причината може да е и в индустрията, която някои наричат „бизнес на суетата“. Тя налага модели за подражание, които могат да се превърнат в мания, особено при подрастващите. Ако бъдат придружени и с други причини за ниска самооценка, това би могло да се превърне в сериозна опасност.

Още една причина за появата на анорексия може да бъде свързана със системен психически тормоз в училището. По-пълните деца нерядко са подлагани на подигравки, подмятания и остракиране. Възможна е появата на сериозни психически травми, особено ако не бъде обърнато своевременно внимание. В този случай анорексията се разглежда като акт на автоагресия. За да се предпази от злобните коментари, детето започва системно да гладува и не след дълго се появяват хранителни разстройства.

Не е случайно, че лечителят, когото често наричат български „гуру“ на отслабването Иван Гарабитов формулира необходимостта от балансиран режим на хранене, спорт, пиене на вода, дишане и не на последно място позитивно мислене. Именно това са 5-те принципа, които могат да ни поддържат в добра форма. Нарушаването на правилния ритъм на клетките е първопричината за появата на болестите. А с помощта на йога и медитация можем да поддържаме и психиката си и да преборим стреса и депресията.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694