Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Да тренираме ли на открито през студените месеци?

Съществува една недобра традиция през студените месеци от годината да позанемаряваме физическата си форма и да започнем да трупаме по някой и друг килограм телесно тегло отгоре. Смята се, че през този период покачването е поне с 2 кг, като понякога може да бъде и доста повече. От една страна се движим по-малко, а от друга - това е период, в който има много празници. Пък и самата храна, която ядем в студеното време, често е значително по-калорична и с по-голямо съдържание на мазнини. Да не говорим, че спадът на телесната температура доказано повишава апетита.

Изобщо, за много от хората, нахлуването на студа означава автоматически преминаване в „зимен режим“. Иначе казано - излежаване на топло с пуканки в ръка или постоянно суетене край печката и хладилника.

Любителите на зимните спортове още от ранна есен започват да хвърлят по един поглед към върховете на планините с надеждата, че снегът ще се появи скоро и ще могат да се качат на ските или сноуборда. Но студеното и често неприятно време отблъсква мнозина от тренировки на открито. Разбира се, алтернативата на фитнес салоните винаги съществува, но все пак полезно ли е за организма да се тренира на открито, когато навън е сковал студът?

Вероятно най-бързият отговор е, че тренировката е добре дошла по всяко време на годината. Но ниските температури все пак са фактор, с който трябва да се съобразяваме, ако искаме всичко да е наред.

Например, често хората, които не се занимават със спорт професионално, пренебрегват предварителната разгрявка. А това, особено когато е студено, може да доведе до сериозни травми. Не бива да се забравя, че при хладно време свиването на мускулите е забавено поради по-ниския приток на кислород, отколкото в топлите дни.

Ползите, ако спортуваме на открито в студа, са поне няколко. През последните месеци темата за укрепването на имунитета, напълно разбираемо, стана водеща.  Доказано е, че когато се занимаваме със спорт на студено, това подобрява работата на имунната система. Т.е. опасението, че ако тренираме в студа, може да настинем по-лесно, е напълно неоправдано. Напротив, каляването на тялото предпазва от настинки и грип. А и позволява да станем по-издръжливи, а не да треперим под одеялото, когато температурите навън паднат.

Друг позитив е, че на студа изгаряме повече калории, отколкото ако тренираме в добре отоплени помещения. Основната причина е, че тялото е принудено да работи по-активно, за да успее да задържи телесната температура. А това, разбира се, е добре дошло за свалянето на килограми. Или поне е възможност да не качим тегло през зимата.

Още нещо, което тренировката на открито носи, независимо дали в топло или в студено време е, че така си набавяме толкова дефицитния за съвременния градски човек витамин Д. А това на първо място значи по-добро настроение.

Създателят на „Център Гарабитов – Духовна здравна академия“ Иван Гарабитов нееднократно говори за необходимостта от движение и активни занимания със спорт. При това без значение от възрастта. Самият той е живото доказателство, че поддържането на добра форма може да те накара да се чувстваш много по-млад и жизнен, независимо от натрупаните години. Гарабитов е разработил програми, които подобряват не само състоянието на тялото, но и на психиката.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871