Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Да възпиташ шампиони

Как психиката влияе на физическата ни форма?

Древната латинска сентенция „Здрав дух в здраво тяло” е широко известна. Неин автор е Ювенал, който я използва в едно от съчиненията си в отговор на въпроса „Какво хората трябва да желаят от живота?” И действително, фразата описва доста добре онова, към което би трябвало да се стремим – да сме със здраво тяло и да се чувстваме добре. Но имат ли общо помежду си психиката ни и тялото? Едното и другото на пръв поглед може да са съвършено различни, но се оказва, че са неразривно свързани. Дори когато става дума за професионални спортисти. А всъщност, вероятно най-вече при тях.

Психика и физическа активност

Съвременни научни изследвания все повече се спират на различните аспекти на връзката между физиката и психологическото и емоционално състояние на човека. Вероятно всеки от нас познава някого, който „слабее от нерви” или обратно „напълня от грижи и притеснения”. Нерядко запуснатият физически човек страда от различни форми на депресия или неврози. Той често е раздразнителен, не успява да се съсредоточи и се чувства потиснат и винаги угрижен. При много хора с наднормено тегло самият външен вид е сериозен повод да се чувстват непълноценни. А това неминуемо се отразява върху социалния им и личен живот.

Тайната на победителите

Много често в индивидуалните, а и в груповите спортни състезания сме забелязвали, че дадени спортисти, макар да са отлично подготвени физически и технически, се провалят. Обикновено в такива случаи се казва: „Той е добър спортист, но няма психиката на шампион”. И това никак не е лишено от смисъл. В редица случаи психологическата подготовка при спортистите е пренебрегвана и се набляга основно върху физическите възможности. Но това е грешка, която проличава още при първия по-напрегнат момент от дадено съревнование. За сметка на това състезателите, в чиято подготовка е включен и психологически тренинг, показват не просто устойчивост, но често и значително подобрени спортни показатели. Защото човекът се състои от дух и материя и взаимното им влияние е напълно доказано. А моментите на върхово напрежение в спорта са границата, до която нетренираната психика се срива и проваля понякога дългогодишни усилия.

Методиката „Гарабитов”

Разбира се, познаването и усвояването на техниката в даден спорт са от огромно значение. Но помпането на мускули, тренирането на даден удар или точната стрелба не са достатъчни, за да възпитат истински шампиони. За това се изисква и психологическа подготовка. Създателят на Център „Гарабитов” е треньор с дългогодишен опит. Подготвил е спортисти, донесли слава на страната ни. Този голям опит в спорта го насочва към изследването на още една страна на подготовката. Иван Гарабитов е убеден, че спортистите имат скрит потенциал, който би могъл да се разгърне чрез постигането на емоционално равновесие. И създава собствена програма, в която физическата подготовка върви редом с автогенен тренинг и източна медитация. Това позволява да се постигне по-висока концентрация, по-добра работоспособност, а и значително се ускоряват самите спортни резултати. Към това се прибавя и детоксикираща програма, която прочиства организма на клетъчно ниво и дава тонизиращ ефект. Различни варианти на подобна програма са използвани в подготовката на световни имена в спорта, сред които легендарният шампион от Формула 1 Михаел Шумахер, футболистите Роберто Баджо, Мишел Платини и Еузебио, петкратният световен шампион по колоездене Михаел Низоран и др. Резултатите от Методиката „Гарабитов” доказват, че онова, което на някои отнема години, може да се постигне за броени месеци. И се появяват спортисти с психиката на шампиони.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871