Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Храната и имунитета: 5 съставки в менюто, които ще ви помогнат да бъдете здрави

Добре, време е да признаем, че лятото си отиде, есента повилня по улиците, а идва зимата с пълна сила и като всяко по-рязко застудяване, тя все пак носи със себе си обичайните рискове за настинка и грип. Сигурни сме, че не искате някоя болест да ви открие неподготвени и да ви прикове към леглото за седмица, за това в тази статия сме събрали няколко тайни за подпомагане на силния имунитет и отличното здраве.

Всъщност, в повечето „тайни“ за добро здраве не става въпрос за нищо друго освен за здрав разум и достатъчно информираност.  Давайки на тялото си правилното гориво, вие ще поддържате имунната си система силна, а ако търсите начини за предотвратяване на настинките и грипа, първата крачка е да се отбиете в местния магазин и да се запасите с полезни продукти. Ако планирате менюто си достатъчно добре, за да включите тези 5 храни, вие можете да бъдете по-спокойни за здравето си през идните месеци.

 

  1. Цитруси

Нашите тела не могат да произвеждат или да съхраняват витамин C, за това е важно да си набавяме достатъчно голямо количество от него ежедневно. Почти всички цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С, а с такъв богат избор, няма как да се затрудните да включвате поне по един източник в храненето си всеки ден.

Често се сещаме за лимони едва тогава, когато усетим присъствието на болестта, но е факт, че витамин C подпомага изграждането на нашата имунна система. Смята се, че той увеличава производството на бели кръвни клетки, които имат ключово значение за борбата с инфекциите, независимо дали става дума за превенция или лечение.

  1. Червени чушки

Ако мислите, че цитрусовите плодове имат най-много витамин С измежду всички плодове и зеленчуци, помислете отново. Червените чушки водят класацията с двойно по-високо съдържание от цитрусите, а в допълнение са богат източник на бета каротин. Освен за имунитета, двете полезни вещества са „виновници“ за здрава кожа и добро зрение.

  1. Броколи

Ммм, да! Броколите са богати на витамини и минерали, сред които големи количества витамини А, С и Е, както и много други антиоксиданти и фибри. Това ги прави едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на масата си. А тайната за приготвянето им се крие в минималната термична обработка, тъй като именно така те успяват да запазят силата си. Ако не сте яли сурови броколи до сега, време е да опитате. Добавени в крем супа или салата, те са страхотно хрупкащо допълнение към ястието. 

  1. Джинджифил

Още една съставка, към която хората масово се обръщат при заболяване, джинджифилът е пръв приятел при борба с възпалението, независимо дали става дума за болящо гърло или нещо по-сериозно. Джинджифилът може да бъде от полза и при гадене, намаляване на хронична болка, а според последни изследвания, притежава понижаващи холестерола свойства. Освен всичко изброено до момента, не бива да подценяваме силата на джинджифила да подобрява храносмилането без да дразни лигавиците, което го прави и една от съставките в коктейла за здраве Маdal Bal, в случай че предпочитате да замените лютия червен пипер.

  1. Куркума

Може би я асоциирате като основна съставка в кърито, но тази ярко жълта, леко горчива подправка от години се използва като противовъзпалително средство при лечение на остеоартрит и ревматоиден артрит. Също така, изследванията показват, че високите нива на куркумин, които дават на куркумата типичния цвят, могат да помогнат за намаляване на увреждания, предизвикани от силови мускулни упражнения.

 

Имахте възможност да се убедите и сами, че природата се е погрижила да даде на всички нас алтернатива на скъпите лекарства. Смисълът на храненето е да укрепва нашето тяло и да поддържа здравето ни, именно за това в програмата Усещане за подмладяване залагаме на подготовката на тялото за борба с токсините и създаването на здравословни навици за качествен живот.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694