Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Йо-йо ефектът

Въпреки че името му ни напомня на любимата детска играчка, „йо-йо“ ефектът далеч не е толкова забавно преживяване. Той е не толкова приятен „феномен“, който засяга хората, недоволни от телата и килограмите си, опитващи да направят промяна.
Можем да го опишем като повтарящата се загуба и възвръщане на собственото телесно тегло, известен още и като „цикълът на телесното тегло“. Обикновено появата му е пост-ефект от неправилна диета, което вреди както на физическото, така и на психическото ни здраве. Резултатите могат да бъдат загуба или покачване на килограмите от 3-5 кг, както и по-големи промени, които надвишават 25 кг.
Около Йо-йо ефекта има много въпроси и в днешната статия ще разгледаме някои от тях.


Какво предизвиква появата му?

Една от причините за настъпването на този ефект е бързата загуба на тегло. Всички диети, които обещават да се разделим с много килограми за отрицателно време, са предпоставка за отключването на това състояние. Колкото по-бързо се опитваме да отслабнем, толкова по-силно ще се прояви и йо-йо ефектът.

Втория основен фактор за неговата поява е липсата на физическа активност. Честа грешка, която допускаме при спазването на диети е избягването на допълнително движение. Това в комбинация със строг хранителен режим води до загуба на мускулна маса, която всъщност е необходима в процеса на изгаряне на мазнините. Редовните тренировки ускоряват метаболизма и позволяват по-лесно регулиране на енергийния баланс.


Как влияе Йо-йо ефектът на здравето?

За съжаление, Йо-йо ефектът е видим не само върху размера дрехи, който носим. Какво имаме предвид?
Екстремните диети водят до загуба на мастната тъкан и на мускулната маса, а когато отново върнем килограмите си, те са под формата на мазнини. Това води до намалено съотношение между двата състава на тялото, което е неблагоприятно за здравето ни.

Според изследване, периодичното качване и загуба на тегло покачва количеството мазнини, които се трупат в областта на корема, а това води до по-голяма опасност от развитие на диабет.

Както вече споменахме, Йо-йо ефектът се отразява не само на физическото, но и на психическото здраве. Хората, които често качват и свалят килограми, имат по-ниско самочувствие и не харесват тялото си, което ги излага на риск от развитие на депресия.

Увеличаването на теглото често води до загуба на мотивация и вяра в собствените ни способности - не само в областта на грижите за тялото ни, но и за другите, важни за нас аспекти.


Как да избегнем появата на Йо-йо ефект?

Хубаво е да следваме 4 прости правила:

  •     Да не вярваме на диети, които обещават огромни резултати за няколко дни
     
  •     Да набележим целите си.

    Важно е, когато искаме да отслабнем, то да не е само заради красивите плажни снимки с приятели. Все пак здравето ни е от значение дори след като тези моменти отминат.

  •     Да се движим.

    Леки физически упражнения по 2 пъти в седмицата са най-добрия начин да избегнем йо-йо ефекта и да задържим постигнатите резултати.

  •     Периодично да пречистваме организма си.

    Изчистването от вредните токсини е ключово, когато искаме да се погрижим за фигурата и здравето си. Такова предлагаме и в Център Гарабитов. Научете повече за детокс програмата „Усещане за подмладяване“ и палмовият сироп Мадал Бал тук.


Постигането на така мечтаното, добре оформено тяло не е невъзможно. Това, което трябва да направим е да променим отношението си към процеса на отслабване. Не бива да си повтаряме, че сме „на диета“, а просто да преосмислим хранителните си навици и да приемем новия си начин на живот.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871