Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Как храната ни прави по-умни и какво е въздействието й върху интелигентността

Последните изследвания показват, че влиянието на индивидуалните хранителни навици върху мисловната дейност е по-голямо, отколкото сме си представяли.

Всички сме чували, че приемът на определени храни е от полза за мозъка – особено ако са със съдържание на есенциални мастни киселини, като например Omega-3, която се открива в по-мазни риби, ядки, авокадо и ленено масло, които всички заедно са естествени стимулатори на мозъчната дейност.

И все пак е нужно определено време, преди да можем да установим какво е влиянието на дадени хранителни вещества върху организма. А и всеки човек е уникален, в биологията няма универсална формула, както в математиката.

И въпреки това пред 90-те години на миналия век, британски учени решават да се заемат с изследването на хранителните навици на деца от повече от 14.500 семейства, като проектът продължава и до днес. Те успели да докажат, че децата, които не са кърмени или са поемали основно силно обработени храни с високо съдържание на захар и мазнини, не са толкова интелигентни, като връстниците си, които са били кърмени и съответно са израснали с пресни плодове и зеленчуци. Съответно първата група деца е постигнала по-лоши резултати на тестовете за интелигентност, в сравнение с тези, хранени здравословно.

Или иначе казано, ако искате да имате интелигентно дете, бързите въглехидрати и трансмазнините, които се съдържат във всички полуфабрикати, трябва да бъдат намалени до минимум.

Кои храни още подпомагат работата на мозъка

Орехите – дори и по формата можете да се сетите, че полезните им свойства са свързани основно с мозъчната дейност. Наситеното съдържание на Omega-3 подпомага мозъчната дейност и преборва депресията, за която все по-често се смята, че се дължи на недостиг на есенциални мазнини. Освен това ореховите ядки съдържат манган, мед, желязо, калций, фосфор, които са от огромно значение за физическото ни равновесие и памет.

Бадеми – фенилаланинът в бадемите, може да направи чудо за вашето мозъчно и неврологично здраве. Той притежава рядката способност да преминава през кръвно-мозъчната бариера, където зарежда мозъка да генерира натурални стимулатори за настроение или иначе казано допамин, адреналин и норадреналин. В допълнение, бадемите са богати на рибофлавин, който засилва паметта.

Тиквени семки – вярвате или не, но най-полезната част от тиквите се крие именно в тези малки семки, които са богати на много хранителни вещества, включително цинк, витамин А и Е и безценните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Цинкът, съдържащ се в тиквените семена, играе важна роля за подобряването на паметта и способностите за мислене.

Боровинките са богати на антоцианини и антиоксиданти, които увеличават многократно способността ни да запаметяваме и обработваме по-бързо информацията. Изследвания показват, че консумацията им има ефект върху краткосрочната загуба на паметта.

Домати - мощният антиоксидант ликопен, който те съдържат, помага в борбата със свободните радикали, които се появяват при болестта на Алцхаймер и деменция. Високото съдържание на витамин D в доматите подобрява настроението и дори предотвратява появата на депресия.

Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. То увеличава притока на кръв в мозъка и защитава, както целия организъм, така и „компютъра“ ни от вредното въздействие на свободните радикали.

Garabitov_kak_hranata_ni_pravi_po-umni_1.jpg

Екипът на Център Гарабитов съветва да намерите златната среда. Бъдете здрави, движете се, грижете се за себе си, но не прекалявайте, позволявайте си понякога и леки „забежки“, така животът става още по-сладък!

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 16:00 часа
Събота: 10:00 - 16:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871