Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Любопитни факти за отслабването и напълняването

За съжаление, наднорменото тегло през последните десетилетия се превърна в световен проблем, който засяга в особена степен развитите икономически страни. За опасностите и вредите от затлъстяването вече сме ви разказвали.

Разбира се, колкото по-мащабен става този проблем, толкова по-голям е и стремежът на хората да се отърват от излишните килограми. Отслабването заема собствена ниша във фармацевтиката. А през годините са съчинявани какви ли не причудливи методики, които да „омилостивят“ кантара.

Съвременните учени не спират да изследват причините за появата на наднормено тегло и влиянието му върху личността на човека и мястото му в общността. И достигат до редица наистина интересни и любопитни заключения.

Без съмнение затлъстяването е опасно за здравето ни. Но към известните проблеми се прибавя и още един. В материал във factretriever.com се твърди, че наднорменото тегло е свързано с няколко вида рак, защото причинява възпаление, водещо до клетъчни промени в тялото. Според публикацията, намаляването на теглото дори и само с 5% може да намали значително опасните нива на възпаление.

Подредбата на бюрото

Смятате ли, че може да има връзка между подреденото или по-разхвърляното работно място и хранителните навици? Учени от университета в Минесота са категорични, че такава връзка съществува. Според тях служителите, на чиито работни места цари по-голям безпорядък, са и по-склонни да прибягват по-често до нездравословни храни.

Черен шоколад и тренировки топят коремните мазнини

Че шоколадът е пълен с калории и от него се пълнее е известно и на децата. Но изследване, проведено върху 1000 души на възраст между 50 и 60 години показва, че умерената консумация на черен шоколад, придружена от редовни тренировки може да намали коремните мазнини. Тук ключовата дума е умерено. Според авторите на изследването, това означава до 28 грама от нагарчащия шоколад дневно.

Избягвайте консумацията на мазни храни

Яденето на мазни храни никак не е препоръчително. А ето и още един факт в подкрепа на това. При проведени опити с мишки в продължение на 6 месеца, учени от университета във Флорида установяват, че активната употреба на храни с високо съдържание на мазнини увреждат обонянието, съобщава sciencedaily.com. Оказва се, че загубата на обоняние продължава дори и след връщането към нормален хранителен режим.

Липсата на движение влияе на ключови ензими

Българският „гуру“ на отслабването Иван Гарабитов нерядко говори за необходимостта от движение. И това е напълно вярно. Нещо повече. Експерти доказват, че заседяването може да има и по-сериозни последици. Причината е, че вследствие на продължително седене на едно място, ключовите ензими на изгарянето на мазнините просто се самоизключват. Изчислено е, че след като сме изкарали в седнало положение дори само един ден, работата на тези ензими спада наполовина и половин час във фитнеса няма да е достатъчен за връщането на пълния им работен капацитет.

Когато се натоварим с тежки торби, естествено, придвижването става доста по-трудно, отколкото ако багажът ни е по-лек. Това важи и за телесното ни тегло. Намаляването му означава, че изразходваме по-малко енергия. Освен това свалянето на килограмите подобрява циркулацията на кислород в тялото ни. А това означава по-леко дишане и край на пъшкането при по-продължително движение.

И за накрая два разведряващи факта. Според списание „Appetite“ се оказва, че хората, за които яденето на торта е свързано с чувство за вина, не са така успешни в отслабването както тези, за които тортата носи удоволствие.

И като стана дума за удоволствие, ето още нещо любопитно. Според изследване на американски учени, хората, които изпитват удоволствие от храната, са склонни да изпитват удоволствие и от всичко останало, което им се случва. Разбира се, това никак не означава, че трябва да се стига до натрупване на излишни килограми.

Отслабването и подмладяването на клетките могат да бъдат напълно постижими цели с програмите, които се прилагат успешно в Център Гарабитов. При това резултатите идват без нуждата от мъчителен глад или употребата на лекарства.

Адрес София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694