Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Медитацията – тайното оръжие срещу стреса и депресията

Съвременният човек е зает и забързан. Той има купища задължения и е постоянно притиснат от срокове, в които е длъжен да се вмести. Той не почива достатъчно и е изнервен до краен предел. Днешният човек е материален. Понякога до такава степен, че всичко, което излиза извън неговия начин на живот, той приема като „шантаво” или най-малкото като интересна екзотика. Която обаче, не се отнася до него.

И, за съжаление, често забравя, че ние хората, освен прагматизма на съвремието, носим в себе си и емоции, вътрешен свят и дух, които притежават свой ритъм и измерения. А твърде малко от нас си дават сметка, че общото ни физическо и психическо състояние може да се повлияе и от духовни практики. Като медитацията.

Медитацията – едно древна практика

Медитацията е позната на човечеството от хилядолетия. Тя е съществена част от източните религии, философии и духовни учения. Описана е още в древния индийски епос Махабхарата. Над медитацията разсъждават философите Платон и Сенека, а в Средновековието изтъкнати християнски автори я приемат като метод за вникване в смисъла на Светото писание. През ХIVв. Францисканците въвеждат практиката на упражнения в три стъпки, при които два пъти дневно мислено си представят епизод от живота на Иисус Христос.

Медитацията е практика, чрез която се предизвиква специфичен режим на съзнанието, за да се постигне физическо, емоционално и умствено развитие на човека. Всъщност, понятието „медитация” може да включва различни методи на практикуване, които имат и различни цели – от духовна и физическа релаксация до овладяване на вътрешната енергия.

Ползите от медитацията

Вероятно мнозина биха си казали, че подобни практики са заблуди, които хората преди нас са използвали и те едва ли имат значение за днешния човек. Но работата е там, че не са заблуди. Ползите от правилната и редовна медитация за психическото и физическо здраве са доказани научно. Медитацията може да успокои нервната система, да подсили имунната система и да хармонизира ендокринната система на човека. Смята се, че подпомага справянето с възпалителни процеси в тялото и е добър помощник при хронични заболявания като алергии и артрит и може да влияе положително при наличието на автоимунни заболявания.

Но основното, което е известно за практикуването на медитация е, че допринася значително за повишаването на спокойствието и психическото равновесие. А, както е известно, на нервна почва се появяват немалко заболявания.

Има случаи, при които медитацията успява да се справи с неприятното главоболие при мигрена. Освен това подпомага нормализирането на телесното тегло и увеличава притока на енергия и издържливостта на организма. Друга полза от тази древна практика е, че повишава концентрацията и намалява риска от психични заболявания.

Никак не е случайно, че редица изтъкнати съвременни спортисти практикуват медитация и споделят, че тя им помага изключително за достигането на високи спортни резултати.

Медитацията в Център Гарабитов

Създателят на центъра, г-н Иван Гарабитов, е един от активните застъпници на практикуването на медитация. Започва да сe занимава с източни духовни практики още през 1955г. През 1999г. става ученик на Шри Чинмой, а по-късно пренася своите познания в България. „Когато правим медитация, ние изчистваме напрежението, възстановяваме енергийното поле и аурата и подобряваме работата на организма като цяло, даваме му един вътрешен мир”, казва той. В своята богата практика Иван Гарабитов среща много хора, на които медитацията помага по различен начин.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 16:00 часа
Събота: 10:00 - 16:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871