Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Наднорменото тегло води до по-ниска самооценка

Наднорменото тегло и особено затлъстяването, могат да отключат редица здравословни проблеми, като диабет тип 2, заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулт, онкологични заболявания и др. Но проблемът с килограмите е и широко отворена врата, през която влиза още една сериозна опасност - да си нанесем трайни психологически травми. Когато имаме проблем с това как изглеждаме, ние спираме да харесваме тялото си, а след това и себе си като цяло.. Така не след дълго започваме да имаме твърде ниска самооценка.

Редица изследвания доказват, че наднорменото тегло почти задължително води със себе си и усещането за непълноценност. Чувството, че не изглеждаме добре, се превръща в по-дълбока травма, която ни подтиква към мисли, че не сме равностойни на останалите, че не можем да имаме онова, което имат другите. И че в крайна сметка не можем да направим нищо срещу това. Оттам нататък лесно можем да стъпим на пътя към неуспехите и в останалите области от живота ни, било то житейски или професионални.

Човек, който не е уверен в собствените си сили, започва да си поставя невидими бариери, да блокира психиката си, да страда от всевъзможни комплекси и в крайна сметка да попадне в плен на трайна дълбока депресия.

Външните влияния

Разбира се, една от причините за достигането да тези негативни състояния е и заобикалящия ни свят. Децата с наднормено тегло често са подлагани на саркастични подмятания, а понякога дори им „лепят“ направо обидни епитети. Но това продължава и по-натам. Хората с наднормено тегло са стигматизирани и определяни като „безволеви“, „безхарактерни“ или „лакоми“. Но соченето с пръст по-скоро задълбочава проблема, а не го решава. Резултатът е, че хората със затлъстяване развиват трайни затруднения в общуването и нерядко се самодистанцират, заживявайки в твърде тесен социален кръг. В такива случаи натрупаните негативни емоции се преодоляват чрез посягането към още повече храна. А това само прави разрива между тях и света още по-голям.

Депресиите

Депресивните състояния са чест спътник на хората с наднормено тегло. Недоволството от външния вид поражда негативна нагласа не само към тялото, но и към останалите човешки качества, които притежават тези хора. Ниското самочувствие прави мотивацията за промяна все по-трудна и в крайна сметка парадоксално се стига до това, че нездравословните навици не се изкореняват, а се задълбочават. Затова психолози съветват хората с наднормено тегло преди всичко да обърнат внимание върху преодоляването на чувството за вина. Да приемеш себе си като пълноценна личност е първата крачка към подобряването на състоянието. А след това закономерно започва да се появява нуждата от промяна. И увереността, че това е напълно възможно.

Промяната

Най-доброто мерило за успеха /или неуспеха/ на даден метод или дейност изобщо, безспорно са резултатите. Съществува фантастично количество от диети и съвети, които могат да бъдат открити из интернет пространството или да бъдат чути от познати. Но когато се окаже, че дадена „изпитана рецепта“ не проработва, или след мъчителен глад и лишения килограмите намалеят, но скоро след това се върнат, дори и в по-голямо количество от преди, това е наистина демотивиращо. Най-добре е да се заложи на доказана система, чиито резултати могат да се видят върху реални хора.

Методиката за трайно и здравословно отслабване на заслужилия треньор и лечител Иван Гарабитов през годините доби широка популярност. И това не е случайно. Каквато и реклама да правиш на един продукт, ако е некачествен, рано или късно всички разбират това. А в случая е тъкмо обратното. Системата „Гарабитов“ работи. И най-добрата й реклама са хилядите успешно справили се хора.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694