Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Напълняването по време на бременност

С колко е нормално да се качи теглото и как да се махнат излишните килограми след раждането?

В живота на всяка майка има един специален период от 9 месеца. Това са миговете на прекрасно очакване да се появи новият живот. Но, за съжаление, бременността е съпроводена и от някои недотам приятни съпътстващи проблеми. Един от тях е покачването на теглото.

Без паника!

Онова, което бъдещите майки е добре да знаят е, че покачването на килограмите по време на бременността е нещо съвсем нормално и дори необходимо. Все пак не бива да се забравя, че през въпросните 9 месеца хранят не само своя организъм, а и този на бебето, което се развива в корема им. Разбира се, това в никакъв случай не означава да се яде двойно. Принципът „яж за двама“ отдавна е отречен.

Колко е нормално да се наддаде?

Това зависи от килограмите и ръста на бъдещата майка. Ако преди бременността теглото ѝ е било в норма според Индекса на телесната маса, то за цялата бременност се смята за нормално да се качат между 11 и 13 кг., които включват и теглото на бебето. Според някои е нормално покачване и до 15 кг. Ако теглото на бременната е било над нормата преди забременяването, това покачване трябва да е по-малко. Важно е да се има предвид, че увеличаването на теглото не бива да става рязко. Например, през първия триместър не е добре бременната да добави повече от 2-3 килограма.

Как да се намали теглото след раждането?

Раждането е минало, но натрупаните през последните 9 месеца килограми си остават. За някои майки това е още един повод да изпаднат в депресия и да намразят огледалото. Но и в този случай най-правилно е да не се паникьосват, защото това също е нормално. И все пак как майките да върнат предишното си тегло?

Първото, което специалистите съветват, е да не се прибягва до рязко сваляне. Организмът на майката има нужда от известен период на възстановяване, след като в продължение на месеци е бил подложен на сериозни предизвикателства. Така че бързите диети могат да създадат на организма допълнителни проблеми.

Специалисти съветват по време на кърменето да се приложи изпитаното правило за прием на разнообразна, качествена и съобразена със сезона храна, като се внимава с яденето на риба. Също така, макар да се чувства уморена, майката не бива да прекалява с кафето и по никакъв начин да не посяга към алкохола. По време на кърмене е добре да се наблюдава дали бебето не е алергично към някои храни.

Майката трябва да промени начина си на хранене около месец след раждането. От друга страна, тя вече може да се движи по-активно. Възможност, която трябва задължително да се използва. Движението, заедно с премереното хранене със сигурност постепенно ще регулират теглото, поне до известна степен.

Естествено, умерените занимания със спорт също ще окажат своето положително влияние върху телесното тегло.  Ако не бъдат забелязани бързи резултати, това в никакъв случай не бива да води до отказване от правилния хранителен режим, движението и спортуването. Понякога целта може да бъде постигната с помощта на малки крачки.

А ако и след това килограмите не са в нивата, които младата майка би искала, най-добре да се обърне към доказаните специалисти от Център Гарабитов, които да изготвят индивидуална програма за регулиране на теглото и детоксикация.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694