Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Не спирам да качвам килограми, макар че тренирам редовно

Позната ли ви звучи тази реплика? При нас в Център Гарабитов не веднъж са идвали хора, които полагат огромни усилия, за да поддържат тялото си във форма, но въпреки това срещат трудности да стабилизират теглото си. Срещали сме дори спортисти, които прекарват по няколко часа ежедневно в активни тренировки и все пак не са щастливи от цифрите, които кантарът им показва. В тази статия ще разгледаме възможните причини и ще предложим решение на проблема.

На първо място неконтролируемият глад е пречка да се спазва хранителен режим или пък да се постигнат оптимални резултати от засилването на физическата активност. Сред основните причини ние поставяме натрупването на токсини в организма и за това винаги като начало на борбата с килограмите препоръчваме програма за пречистване, която да ни подпомогне в борбата с вредните навици. Разбира се, съществуват още куп пречки по пътя към мечтаното тяло, но това не бива да ни плаши. Хормонални промени или дисбаланс, нарушен метаболизъм, това са само част от предизвикателствата, с които трябва да се преборим… Какво друго?

 • Грешен подбор на храните
 • Ниски нива на активност
 • Генетика
 • Възраст

А също и стрес! Постоянното излагане на външни стресови ситуации или пък вътрешното нестабилно емоционално състояние могат да повлияят негативно на отслабването. Стресът или прекалената екзалтация водят до   хормонални колебания, които на свой ред правят свалянето на килограми значително по-трудно.

Въпреки че правилното количество физическа активност е важно за вашето общо здраве, моментът с прекалените тренировки и липсата на адекватна почивка между тях може да ви отдалечи от желаните резултати вместо да ви доближи до тях. Ето защо балансът между упражнения и време за възстановяване са ключови. Когато, например, говорим за кардио активност, натоварваща сърдечно съдовата система, не бива да забравяме, че тя води до повишени нива на кортизол: хормонът, който тялото ни произвежда в отговор на стреса. Хронично повишените нива на кортизол могат да доведат до:

 • Напълняване
 • Проблеми със съня
 • Възпаления в тялото
 • Излишни мазнини в коремната област, дори при по-слаби хора

Завишеният кортизол води до глад за бързи калории, което отново доказва, че може да бъде пречка да подбираме храната си по-добре и да не се нахвърляме на вкусни, но вредни храни. Умните начини да регулираме нивата на кортизол включват:

 • По-кратки тренировъчни сесии
 • Адекватно време за възстановяване на тялото между натоварванията
 • Намаляващи кортизола активности в ежедневната рутина, като йога и медитация например
Изборът на храна

Разбира се, начинът ни на хранене е от изключително значение за поддържането на здравословно тегло. Предприемането на промени в режима е най-добрият начин да подобрим здравето и свалянето на килограмите. 

Приемът на протеини, с внимание за баланс между растителни и животински такива, набавянето на повече фибри от зеленчуците и добавянето на здравословни мазнини в менюто, всичко това подпомага отслабването.

Силови тренировки

Ако наблягате на кардиото и пренебрегвате упражненията за сила и издръжливост, опитайте да балансирате. Заменете част от времето на пътеката с тренировка на мускулите: лицеви опори, коремни преси или силно интензивна интервална тренировка. Именно те изграждат мускулатурата и повишават броя изразходени калории по време на почивка.  

Гладът, който подсказва какво ни липсва

Ако срещате затруднения в спазването на хранителен режим, освен в натрупаните токсини, можете да откриете причина в самата диета и в начина си на живот. Ето няколко ефективни насоки как да се преборите:

 • Бъдете сигурни, че си набавяте достатъчно калории от здравословни храни. Ниският калориен прием може да доведе до глад за сладки, тестени неща или най-общо казано бързи въглехидрати.
 • Приемайте достатъчно вода, случва се мозъка да бърка сигналите за жажда с тези за глад.
 • Осигурете си добра дневна доза протеини. Дори зеленчуците, богати на протеин засищат повече и по-дълготрайно от въглехидратите.
 • Погрижете се за своя сън. Недоспиването автоматично повишава нивата на кортизол и засилва усещането за глад, което ни кара да налитаме на сладкиши и други подобни вредни храни.

Открийте най-добрия начин да балансирате живота си и да промените начинът, който грижата за здравето се вписва в ежедневието ви. Ако срещате затруднения и борбата с килограмите е по-скоро стресова, отколкото удовлетворяваща, ние сме насреща. Запишете своят час за безплатна консултация тук.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 16:00 часа
Събота: 10:00 - 16:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871