Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Някои допълнителни ползи от намаляването на излишните килограми

Затлъстяването е проблем, който засяга все повече хора и с основание поражда загриженост сред медицинските специалисти. Причината е, че наднорменото тегло дава реални предпоставки да ни връхлетят редица заболявания. Но пълнотата има и други негативни последствия, защото може да повлияе на самооценката ни и оттам на целия ни социален живот. Затова стопяването на излишните килограми вероятно е сред най-дискутираните теми изобщо. Но има и още някои ползи от отслабването, за които може би не сме се и сещали.

По-малко разходи за лекарства

Както стана дума по-горе, излишните килограми често водят до различни болести. А това налага посещения при лекар и закупуването на медикаменти, разбира се. Според изследване на американски учени от 2009 г. хората, чието тегло е в норма, харчат до 42 на сто по-малко пари за медицински грижи, отколкото останалите.

С намаляването на теглото здравословното ни състояние в болшинството от случаите търпи положителни промени. Т.е. вместо за прегледи и лекарства, ще можем да харчим парите си за по-приятни неща. Което е хубав бонус. Макар че в случая голямата печалба идва от факта, че се чувстваме по-добре.

Вкусът на храната се променя

Преди време ръководителят на Клиниката по миниинвазивна хирургия на Станфордския университет д-р Джон М. Мортън забелязва, че след провеждане на бариатрична операция пациентите му съобщават, че усещат храната с различен вкус. През 2014 г. специалистът провежда проучване и става ясно, че в 87% от случаите загубата на тегло действително променя вкуса на това, което ядем. Интересното е, че за почти половината от пациентите на д-р Мортън храната вече не е така привлекателна както преди и намаляват приема ѝ. Участниците в проучването споделят, че просто вече не изпитват глад през цялото време.

По-малко сезонни алергии

Всеки от нас има своите предпочитания по отношение на сезоните. Но не бива да забравяме, че всяко от четирите годишни времена има свое специфично очарование и би било хубаво, ако можем да му се насладим. Само че сезонните алергии могат сериозно да помрачат радостта ни. Например, вместо да се радваме на настъпилата пролет, да се борим със сълзене в очите или хрема. Оказва се, че това може да има пряка връзка с наднорменото тегло. Причината е, че то натоварва допълнително надбъбречните жлези и дихателната ни система. А това е предпоставка за появата на тези така неприятни алергични състояния.

По-добро справяне с работата

Изследване на нидерландски учени от 2017 г. показва, че хората, които са редуцирали наднорменото си тегло, се справят по-лесно, когато трябва да превключат бързо от една задача към друга. В друго изследване на шведски специалисти, проведено през 2013 г. се наблюдават възрастни дами, които спазват определен хранителен и тренировъчен режим и такива, които не го правят. След половин година участничките са подложени на тест и резултатите определено са в полза на първата група.

Учени са на мнение, че когато килограмите са по-малко, мозъкът получава възможност да работи в по-ускорени темпове, вместо да се бори с последствията от наднорменото тегло върху организма.

Днес светът познава огромно количество диетични режими и медикаменти, с които опитва да се справи с излишното тегло. Системата за отслабване на заслужилия треньор и лечител Иван Гарабитов е доказана във времето и вече хиляди хора живеят по нов начин. А най-добрата страна на тази система е, че резултатите се появяват бързо, без рискове за здравето и най-вече постигнатото намаляване на теглото е трайно, без т.нар. йо-йо ефект.  

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
четвъртък и петък: 10:00-16:00 ч.

office@garabitov.com

+359 899 866 871