Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Растения, които помагат през есента - 2 част

С настъпването на по-студените и все по-кратки дни, през които слънчеви лъчи ни топлят все по-оскъдно, вирусите и настинките стават нещо обичайно. Но природата ни е дала немалко естествени средства, с помощта на които да укрепим имунната си система и да посрещнем зимата без да се налага постоянно да тичаме до аптеката за лекарства.

В предишната ни статия стана дума за някои от полезните есенни билки. Сега ще ви запознаем с още някои полезни растения.

Градински чай

Салвията, известна и като градински чай, е многогодишно растение с отлични възможности да бъде ценен помощник на организма ни. Още от древността билката се използва срещу ухапвания от змии и за подобряване на женската плодовитост. Хората от старо време вярвали, че градинският чай предпазва от зли сили.

Салвията /и особено листата й/ е силно противовъзпалително средство, което е ефективно при широка гама от възпалителни процеси. Също така предпазва от настинки и различни вируси. Може да се използва и за предотвратяване на бактериални инфекции. Освен това градинският чай е чудесен и за стомашно-чревния ни тракт, защото предпазва от появата на диария и гастрит. Мазила от тази билка са ефективни при появата на кожни проблеми, като акне, екземи и псориазис. Смята се, че е добро средство и за регулиране на кръвната захар, за подсилване на имунитета и за подобряване на концентрацията.

Розмарин

Всъщност, градинският чай и розмаринът са от едно и също семейство растения, затова част от свойствата им се припокриват. Розмаринът произлиза от Средиземноморския регион и е добре познат на любителите на кулинарията, заради приятния аромат, който придава на ястията. Но тази билка има и още редица качества. Растението има силни антибактериални свойства. Те се дължат на розмариновата киселина, която се съдържа най-вече в цветните връхчета. Розмаринът е полезен за подобряване на паметта и концентрацията, кожата и зрението.  

Той е мощен антиоксидант, тъй като съдържа манган. Намалява рисковете от появата на различни онкологични заболявания, като рак на гърдата или в устната кухина и белите дробове. Съдържа и желязо, което е добре за червените кръвни клетки.

И, разбира се, включването на розмарин в менюто ни, намалява вероятността да ни съборят настинка или грип.

Куркума

Ето още една подправка, която използваме активно в готвенето на дадени ястия, която обаче може да ни даде и сериозни ползи. Тази билка произхожда от Индия и също е позната на човечеството от хилядолетия. Изследвания показват, че куркумата съдържа повече от сто вещества. Затова приложението на билката е разнообразно. Една от ползите й е противовъзпалителният ефект. Куркумата също е мощен имуностимулатор. Смята се, че ако се употребява заедно с джинджифил, става истинска стена срещу вируси. Куркумата неслучайно дори е определяна като природен антибиотик. Препоръчва се при проблеми със стомаха и жлъчката. Билката може да бъде наш чудесен помощник и ако работим върху намаляването на излишното тегло, тъй като подобрява метаболизма и спомага за по-добро усвояване на храната.

Разбира се, ако сме решили да подобрим физическото си състояние трайно, няма как да разчитаме единствено на силата на билките. Те са изключително полезни, когато са съчетани с прилагането на петте универсални и златни правила за здраве и пълноценен живот, формулирани от Иван Гарабитов – правилно хранене, правилно дишане, правилно мислене, правилно пиене на вода и правилно спортуване.

 

 

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694