Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Различно ли отслабват мъжете и жените?

Отдавна битува мнението, че мъжете свалят излишните килограми по-бързо и по-лесно от жените. Което, напълно разбираемо, дамите понякога приемат като твърде несправедливо. Според психолози, това се дължи на възможността мъжете да се концентрират по-силно върху решаването на даден проблем. Макар че не бива в никакъв случай да се генерализира.

Изследвания, проведени в САЩ показват, ако мъжете и жените имат еднакво количество мастни клетки в организма си и се подлагат на еднакво физическо натоварване и хранителен режим, то за даден период от време нежната част на човечеството би намалила теглото си до няколко пъти по-малко. Дори и ако начинът на живот и стресовите фактори са идентични.

Според специалисти, тези резултати се дължат на разлики в строежа и функционирането на мастните клетки при двата пола, както и на различия в процесите на обмяна на веществата. Това е причината в много случаи диетите, предназначени за мъже и жени, да са напълно различни. Науката казва, че женската мастна клетка е по-едра и по-активна от мъжката, затова намаляването на теглото отнема на дамите по-продължителен срок.

Това е потвърдено от мащабно съвместно изследване, проведено през 2018 г. То обхваща 2224 души в преддиабетно състояние от 8 града в Европа, Австралия и Нова Зеландия, като 1504 от участниците са жени, а 720 са мъже. В продължение на 8 седмици изследваните хора са подложени на „течна“ диета, която включва основно супи, шейкове и топли напитки, както и ниско калорични зеленчуци, като домати и краставици. Резултатите, които наблюдават изследователите са, че мъжете успяват да стопят с 16% повече килограми, отколкото жените.

Още нещо, което предопределя някои разлики по отношение на топенето на излишните килограми, е самото хранене. През годините са проведени редица изследвания, които доказват, че мъжете и жените имат различни предпочитания по отношение на храната. Но и без да е доказано научно, на всеки е ясно, че за голямата част от дамите кулинарното удоволствие се състои предимно от зеленчуци и плодове, докато мъжете /поне повечето/ биха се зарадвали много повече на една добре приготвена скара или хрупкаво изпечено свинско или телешко месо. Според учени, тези разлики във вкусовете между двата пола се проявяват още от ранна детска възраст.

Още нещо, което прави разликите по-обясними, е наличието на по-голяма мускулна маса при мъжете. Тя се дължи на хормона тестостерон. Така че това различие е заложено още в природата на двата пола. Освен това често физическото натоварване, което поема мъжа, е по-голямо от това на жената. А това също в някаква степен е предпоставка за появата на разлики.

Има обаче и мнения, според които намаляването на теглото при двата пола зависи най-вече от сроковете, които са си поставили. Мъжете действително успяват да свалят повече в началото, но след известно време резултатите се изравняват. Т.е. на дамите просто е необходимо повече време, за да постигнат желаната форма. Но от друга страна се смята, че и обратният процес при мъжете също се случва по-бързо и те могат да върнат предишните си килограми в значително по-кратки срокове, отколкото дамите.

Разбира се, различията между половете в никакъв случай не бива да обезверяват хората, които са решили да си върнат добрата форма. И не бива да забравяме, че в България имаме уникалната система за трайно и здравословно отслабване, създадена от българския „гуру“ Иван Гарабитов. А системата работи ефективно както при мъжете, така при дамите

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694