Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Светлината, която лекува

През 1882 г. 22-годишният Нилс Финсен постъпва да учи медицина в Копенхагенския университет. По време на следването му става ясно, че младежът страда от рядко заболяване - болест на Нимен-Пик. С течение на времето Нилс установява, че причината вероятно е в детството и младежките години, които прекарва далеч на север във Фарьорските острови, откъдето е родом. Той забелязва, че състоянието му се подобрява значително, когато се излага по-продължително време на слънчева светлина. Десет години по-късно Финсен напуска работата си в университета и се отдава на изследването на въздействието на светлината върху организма, т.нар. фототерапия. Започва да експериментира с различни светлинни източници и установява, че червената светлина повлиява много добре кожните обриви, причинени от вариола, а ултравиолетовата светлина помага много на страдащите от лупус. За своите изследвания, през 1903 г. Нилс Финсен става третият лауреат на Нобелова награда в областта на физиологията и медицината. 

Всъщност, благодарение на откритията на учения, светлинната терапия е забелязана и от други специалисти по света и с времето се превръща в отделен сектор в класическата медицина.

Разработване на светлинната терапия BIOPTRON

Оттогава до днес са правени редица изследвания за това как влияят различните светлини върху организма ни. Но едно откритие на немски специалисти от 80-те години на миналия век се превръща в революционно и много ефективно. Става дума за значението на поляризираната полихроматична светлина. На базата на това откритие се разработва специален уред BIOPTRON. Идеята е да се даде възможност за неинвазивно лечение при определени заболявания и състояния, като уредът да се използва както за самостоятелна /моно/ терапия, така и като част от друго лечение. През следващите години апаратът е усъвършенстван и се превръща в много ефикасно средство, използвано от болнични заведения и спортни центрове. Приложението му е разностранно – в хирургията, дерматологията, ревматологията, травматологията, рехабилитацията и др.

За какво всъщност помага светлинната терапия с BIOPTRON?

Прилага се успешно за по-бързото заздравяване на рани, причинени от изгаряне или хирургическа интервенция. Ефективен е и при спортни травми. Използва се при различни дерматологични нарушения и кожни заболявания. Терапията се прилага и в педиатрията. Дава добри резултати и при сезонни афективни разстройства – депресии, хронична умора и т.н. Това, което прави светлинната терапия BIOPTRON толкова ефективна е фактът, че прониква не само през кожата, а и през подкожните тъкани и резултатът не се ограничава единствено с третирания участък. Освен това уредът подобрява микроциркулацията, клетъчния метаболизъм и преноса на кислород. Тази светлинна терапия има антибактериално и антивирусно действие, помага при алергии и възпаления на горните дихателни пътища. BIOPTRON е много ефективен и за облекчаване на болките. Поради това се използва за подобряване на състоянието на страдащите от ревматични заболявания, като артроза, ревматоиден артрит и др. Най-общо, тази терапия има силен стимулиращ ефект върху светлочувствителните вътрешноклетъчни структури и молекули.

Тъй като в Център Гарабитов се стремим да прилагаме възможно най-иновативни и безопасни за здравето на човека методики, светлинната терапия BIOPTRON е част от нашите терапии и тя дава отлични резултати. Разбира се, преди да се пристъпи към използването на тази терапия, съветваме да направите предварителна консултация с вашия лекар. Не бива да се забравя, че всяко лечение е подходящо за определени случаи, но в други може да нанесе вреди. А ако сте подходящи за тази терапия, в Център Гарабитов има отлично подготвени специалисти, които могат да ви бъдат изключително полезни.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694