Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Йога – древна и съвременна

Когато видим човек с добри пластични умения, често казваме, че е „като йога”. И това не е случайно. Уменията на тялото, които развива тази древна практика, наистина са впечатляващи. Особено за онези от нас, които не са привикнали към подобен род физическа подготовка. Гледани отстрани, позите /асаните/, които успяват да постигнат подготвените майстори на йога /йогини/, изглеждат невъзможни за постигане.

Важно е да се знае, че „йога” далеч не е занимание за ексцентрични особняци, които си премятат краката през главата, а става дума за цяла система от физически и духовни практики, които, освен упражненията за разтягане, включват и система за правилно дишане, хранене, медитация, позитивно мислене, релаксация и т.н. Включително и философия. И именно в тази съвкупност постигат изключителни резултати както на физическо, така и да духовно ниво.

Древната система

Йога е създадена в Индия и има немалко доказателства, че съществува от дълбока древност. Системата е описана още в „Риг веда” – един от четирите писмени паметници на индуизма, датиращ от около 1-2 хилядолетия пр.н.е., както и в други източници. Вероятно един от основните стълбове на тази система е идеята за самоконтрола и самодисциплината, разработена както в личен, така и в обществен план. Т.е. това е едновременно система от стъпки за постигане на вътрешно самоусъвършенстване, но дава и правила за поведение в обществото, които практикуващите следва да спазват. Системата има и редица разновидности.

Разбира се, за болшинството от хората извън Индия, под „йога” се разбира най-вече система от упражнения, пози и практики на медитация, които спомагат за по-добра физическа кондиция и успокояване. А резултатите, които се постигат от тези, които практикуват древната система, дават увереност на все повече хора да се занимават с йога. Макар повечето да я възприемат като разновидност на фитнеса или терапия против депресия.

Ползите за здравето

Доказано е, че правилното практикуване на йога може да подобри значително работата на организма. Едно от полезните неща, които древната индийска система е в състояние да даде на тялото, е да подобри дишането и притока на кислород, а оттам работата на сърцето и белите дробове.

Чрез йога могат да бъдат преборени и различни проблеми, свързани със стреса – нарушения сън, тревожността и др. Не бива да се забравя, че позитивното мислене е едно от важните изисквания към хората, които практикуват древната система. А ползата от положително настроеното съзнание е напълно доказана.

Чрез определени пози и дихателни упражнения може да се постигне дори детоксикация на организма от натрупани вредни вещества. Йога подобрява имунитета и спомага за по-добрата концентрация. Известно е също, че практикуването на йога може да подобри метаболизма и оттам да намали телесното тегло. Друга доказана полза е свързана с депресиите – един от бичовете за съвременните ни изнервени общества.

Разбира се, позите на йога подобряват гъвкавостта на тялото и еластичността на кожата. А това е изключително важно за външния ни вид и вътрешната хармония.

Йога в Център „Гарабитов”

Иван Гарабитов е един от ветераните, които практикуват древната система за физическо и духовно усъвършенстване от десетилетия. Много от познанията си получава лично от световноизвестния гуру Шри Чинмой, създател на философията на себенадминаването. Благодарение на богатата си спортна практика и натрупания опит, Иван Гарабитов успява да създаде собствена система за физическо и психическо усъвършенстване, която дава резултати в много направления. В основата на този успех са вплетени и познанията му по йога. През 2008г. в Пловдив отваря врати йога зала „Шри Чинмой”, където се провеждат сеанси по йога и медитация.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694