Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Живот в хармония със себе си

Навярно сте чували, че практикуването на йога е много полезно както за тялото, така и за ума. Може би вече дори сте опитвали някоя от разновидностите ѝ и сте установили, че след нея се чувствате добре, по-спокойни и омиротворени. Но на какво се дължи този положителен ефект? Отговорът се крие в самата същност на древното индийско учение, което пренася до нас синтезирана вековна мъдрост.

Противно на широкото схващане, че йога означава да бъдеш невероятно пластичен и да можеш да заставаш във всякакви странни пози, тя е преди всичко практика за вслушване в собственото ни съзнание с цел достигане на пълна хармония, покой и блаженство вътре в нас. Истината е, че философията ѝ се основава на осем части, като само една от тях – асана, е свързана с физически упражнения. Останалите: яма, нияма, пранаяма, пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи - най-добре могат да се опишат като етични и морални кодекси, по които да живеем смислено и целенасочено, да изпитваме състрадание и да не позволяваме на егото и безполезните мисли да ни управляват.

Мнозина започват да практикуват йога заради физическите ѝ ползи – по-добро здраве, подобрена сила и баланс, повишена гъвкавост, избавяне от болката. Постепенно обаче те откриват и други предимства от заниманията си, като освобождаването от всекидневния стрес, който вреди на тялото и ума ни. Нека разгледаме в детайли защо йога ни носи усещане за благополучие:

Повишена пластичност

Раздвижването и разтягането помагат на тялото ни да стане по-гъвкаво, като с течение на времето ни дават по-голям обхват на движение в обичайно ограничени зони като прасците, гърба, раменете и бедрата. С напредването на възрастта пластичността ни намалява, особено ако прекарваме по-голямата част от времето си в седяща позиция. Това неминуемо предизвиква болки и схващания. С практикуването на йога този процес е обратим и можем отново да се радваме на свободата при движение.

Повишаване на мускулната сила и тонуса

Макар структурата на тялото по нищо да не го издава, ще се изненадате от физическа сила на напредналите в практиката йогини. Много от асаните изискват да издържите цялото си телесно тегло, докато балансирате на един крак, например. Задържането на тези пози в продължение на няколко вдишвания подпомага изграждането на мускулна сила, а заедно с това мускулатурата се оформя и тонусът ѝ се повишава.

Подобрено дишане, енергия и жизненост

В йога философията „прана“ се нарича фината енергия, която поддържа телата ни живи. Пранаяма практиката на дишане помага на йогините да контролират праната си чрез дихателни упражнения и техники. По този начин те увеличават своята издръжливост, подобряват възможностите си и поддържат здрави сърцето и белите дробове.

Балансиран метаболизъм и намаляване на теглото

Редуцирането на теглото е нещо, към което мнозина се стремят. Йога може да съдейства за постигането на баланс в килограмите, при това по съвсем естествен път. Изследователи са установили, че хората, които практикуват поне веднъж седмично за не по-малко от половин час в продължение на четири години, наддават много по-малко на средна възраст, а онези, които страдат от наднормено тегло, са успели да го намалят. Причината е в регулирането на метаболизма и тъй наречената осъзнатост на храненето, която ни позволява да установим по-добра връзка с телата си. С редовното практикуване йогините развиват чувствителност към типовете храна и се научават да разпознават сигналите, които организмът им изпраща за необходимите им хранителни вещества.

Сбогом, стрес

Физическата активност е добра за облекчаване на стреса и това важи особено за йога. Концентрацията върху настоящия момент ни помага да се отърсим от проблемите и да ги погледнем с нови, спокойни очи, като ни осигурява така необходимата почивка и трезва преценка за важните неща. Според някои изследвания редовната йога практика може да има благотворен ефект и върху хора, които страдат от депресия и тревожност, тъй като понижава нивата на хормона на стреса кортизол.

Умствените и физическите ползи от йога могат да бъдат удивителни, но те идват с търпение, последователност и желание. А каква по-голяма мотивация от това да внесете значителна положителна промяна в здравето и живота си.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 16:00 часа
Събота: 10:00 - 16:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871