Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

„Чумата“ на XXI век

Затлъстяването се превръща в най-сериозния глобален проблем

През 2020 г. бяха оповестени изключително тревожни данни на Световната здравна организация /СЗО/, засягащи теглото на хората у нас. Резултатите показват, че всеки втори българин е с наднормено тегло или затлъстяване. Нормата за правилното ни тегло се определя от специален Индекс на телесната маса – медико-биологичен показател, който показва оптималното здравословно тегло според ръста на човека.

За съжаление, излишните килограми не са само български проблем. Оказва се, че всяка година вследствие на затлъстяване в света умират най-малко 2,8 милиона души. Число, което наистина е стряскащо и кара специалисти от цял свят да определят затлъстяването като „чумата“ на ХХI век.

Преди и сега

В цялата световна история едно от големите предизвикателства винаги е било осигуряването на достатъчно храна. През хилядолетията от глад умират огромно количество хора. Гладът /особено за бедните слоеве на населението на различните страни/ винаги е най-голямото бедствие. И това е напълно обяснимо. Преди изнамирането на съвременните методи в земеделието и животновъдството, хората са силно зависими от природните условия. Всяка градушка, която се изсипе от небето, или болест по животните са обричали буквално на глад цялото село до следващата година.

За съжаление, и в момента има страни, в които гладът продължава да е проблем. Но с развитието на технологиите недостигът на хранителни продукти засяга все по-малко хора. В момента данните от статистиките показват, че в световен мащаб от затлъстяване умират повече хора, отколкото от глад. Според някои прогнози, ако човечеството продължава да качва килограми със същите темпове, след 2030 г. броят на хората с наднормено тегло ще бъде 51% от населението на планетата.

Децата

В наши дни все повече деца са засегнати от проблема с наднорменото тегло. Данни от 2011 г. показват, че по света тези деца са около 40 милиона. А през последните години има тенденция към покачване на неприятната статистика. Едва ли е нужно да напомняме, че затлъстяването неизменно води до редица здравословни проблеми, като най-честите са свързани със сърдечно-съдовата система и появата на диабет. 

Но да се върнем у нас. Спорез данните на СЗО за 2020 г,. децата с килограми над нормата са 15 на сто. Нещо, което трябва сериозно да ни разтревожи.  Специалисти са на мнение, че една от главните причини за разрастването на проблема сред младите хора е липсата на достатъчно движение. Дългото заседяване пред компютъра или мобилния телефон със сигурност не спомага за поддържането на добра форма на тялото. Към това можем да прибавим и консумацията на редица вредни храни, които допълнително натоварват организма с токсини. Разбира се, причините за появата на излишни килограми не само при децата, а и при възрастните, могат да бъдат най-различни, като често се споменават недоспиването и стреса.

Българската система

Данните са наистина изключително тревожни. Но, за щастие, вече има работеща и доказала се във времето система за трайно и здравословно отслабване и за наша гордост нейният автор е българин – заслужилият треньор по борба и вече широкоизвестен лечител и специалист по отслабване Иван Гарабитов. Методиката, която той разработва, не използва химически вещества и е изцяло природосъобразна. Резултатите, които „българският гуру“ на отслабването постига, вече са известни не само у нас. През годините системата на Иван Гарабитов помогна на хиляди хора, като за част от тях се оказва буквално животоспасяваща.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871