Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Трапеза, шарена като есента

Ето че есента полека дойде. Това е сезонът, в който природата сякаш ни показва какво многообразие от цветове има в палитрата си. Листата на дърветата започват да се оцветяват в пастелни багри, като че ли рисувани от ръката на талантлив художник.

Но идването на есента означава също, че започва да застудява и дъждовете ще бъдат все по-чести. По-често ще започнем и да подсмърчаме. Да не говорим, че опасността от Ковид-19, за съжаление, не е преминала. Всяка година по това време медицинските специалисти съветват да се правят ваксини, за да се предпазим от настинките и вирусите, които студеното време традиционно носи със себе си. Но има ли начин да направим организма си по-силен, за да ни предпазва от неприятностите на студените дни, без да прибягваме до ваксинации и лекарства? Разбира се, че може да си помогнем! Едно от основните ни оръжия е храната, която слагаме на трапезата си, а през есента тя е особено пъстроцветна и полезна.

Казват, че природата е най-големият лечител и фактът, че определени храни се появяват в определен период от годината, никак не е случайно. А ние просто трябва да вземем това, което ни се дава и да се възползваме от него в максимална степен.

За ползите от джинджифила е говорено и писано много. Наричат го „супер храна“, а въздействието му върху човешкия организъм е действително уникално. Познат е с лечебните си свойства още преди хиляди години, като за него пише дори Конфуций. Според историческите данни за първи път е внесен в Европа от пътешественика Марко Поло през ХIII в. Джинджифилът е използван от древната медицина в много направления. Но едно от най-важните му качества е, че е сред най-мощните имуностимулатори.

Друга интересна храна е пащърнакът - кореноплодно растение, което прилича на моркова. Свойствата му също са познати от дълбока древност. В него има редица полезни за организма ни съставки. Богат е на въглехидрати и витамини /особено витамин С/, желязо и калций. Пащърнакът е и отличен източник на фибри, които са от голяма полза за храносмилането. В него има и цинк, манган, калий и фосфор.

Още едно типично есенно растение е къдравото зеле /кейл/. То също е мощен източник за подсилване на имунната ни система през студените дни. Заради голямото съдържание на калций се смята, че е особено полезно за укрепването на костите. В този зеленчук се съдържат и Омега 3 съставки, които предпазват тялото от възпаления. Къдравото зеле е много добър вариант за постигането на детоксикация на организма. Смята се също, че консумацията на къдраво зеле предпазва от появата на различни ракови заболявания.

Обикновено свързваме канелата със сладкарството или я използваме като добавка към капучиното си. Но тази подправка има неподозирани лечебни свойства. През есента канелата е особено полезна, тъй като спомага да се предпазим от простуда, кашлица и грип. Едно от най-ценните качества на тази подправка е свързано с нормализирането на нивата на кръвната захар. Смята се, че помага при наличието на инсулинова резистентност, която е предпоставка за появата на диабет тип 2.

Когато става дума за подсилване на организма през есента, в никакъв случай не бива да пропускаме чесъна. Миризливото растение е много мощен имуностимулатор и може да е от голяма помощ при настинки и грипни състояния, защото предпазва организма от възпаления. Друго лечебно свойство на чесъна е свързано с понижаването на кръвното налягане. Чесънът понижава и холестерола. Изобщо, неслучайно е смятан за едно от най-полезните растения.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 16:00 часа
Събота: 10:00 - 16:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871