Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Да надминеш... себе си - 2 част

„В този свят ние сме щастливи, само когато постигаме напредък. Това, което искаме, е удовлетворение. Ако сме удовлетворени от това, което имаме точно сега, и не искаме да вървим напред, тогава няма да сме щастливи.“

Из „Съкровищата на щастието“

„Себенадминаване“

Шри Чинмой

На 30 януари 1987 г. индийският духовен учител Шри Чинмой успява да удиви света. По онова време той живее в САЩ, като през годините на своето пребиваване там, вече е успял да си създаде репутацията на един от най-популарните съвременни философи и да спечели редица последователи по целия свят. Този път Учителят прави първото от цяла серия постижения, но в област, която няма нищо общо с философията - ултра тежката атлетика. Шри Чинмой успява да вдигне с дясната си ръка 320,7 кг. Звучи като фантастика, но не е! След това индийският гуру продължава да удивява с нови и нови невъобразими рекорди. През 2000 г. повдига от лежанка дъмбели с обща тежест от 454 кг., през 2002 г. повдига от седнало положение на 6 сесии общо 1000 агнета, а през същата година в рамките на няколко дни повдига 100 крави от изправено положение. Индийският гуру има и още подобни постижения, които не се побират в никакви представи за човешките физически възможности. А трябва да се отбележи, че по онова време той е над 50-годишен!

Но какво го подтиква да прави всички тези рекорди? Скромният философ в никакъв случай не е движен от желанието за слава или пари. Онова, което го кара да постига невижданите резултати е, за да докаже на дело своята теория за себенадминаването.

Всъщност, това е изключително дълбока философия, която се опира на идеята за непрекъснатата нужда от развитие на човешката личност във всяко направление. Според Шри Чинмой, постигнатото моментно усещане за съвършенство, в никакъв случай не бива да означава, че това е краят на пътя. В своя забележителен труд „Съкровищата на щастието“ Учителят дава изключително успешен пример в това отношение:

„Съвършенството за едно дете може да дойде в момента, когато то може вече да пълзи. Известно време то не може да пълзи и само лежи в своето креватче. Но в момента, когато то започне да пълзи, майка му казва: „О, сега моето дете знае да пълзи. То е съвършено!” Тогава същото дете се учи да стои право, често пада, но неговата майка казва: „Преди, моето дете не можеше дори да пълзи, а сега стои право!” Сега, в нейните очи, то е постигнало друг вид съвършенство. След това, детето започва да ходи, после да марширува, после да тича. Няма край – в неговия постоянен напредък е съвършенството.“

По-нататък философът изтъква, че съвършенството е индивидуално усещане и най-важно е да се стремим към напредък. И не пропуска да отбележи, че между състезанието и напредъка има огромна разлика.

Разбира се, думите на Шри Чинмой имат отношение най-вече към духовното израстване на човека. Но философията на себенадминаването може да има измерения във всички сфери на битието ни – да прочетем още една книга, да пробягаме още един километър, да свалим още килограм от излишното тегло... Все неща, които можем да постигнем, ако се стремим към своя личен напредък.

Заслужилият треньор и прочут лечител Иван Гарабитов успешно прилага принципите, формулирани от Шри Чинмой. Чрез система от духовни и физически практики, той постига отлични резултати, като съкращава неимоверно необходимото време за спортно-техническо израстване. Комбинацията от точно подбрани физически натоварвания, йога, медитация, позитивно мислене и техники за по-добра концентрация дава своите реални резултати.

В Център Гарабитов от 2008 г. работи и йога зала, носеща името на индийския Учител. Тя е открита на рождения ден на Шри Чинмой 27 август.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871