Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Как хората от древността пречиствали тялото си от токсини?

Добре известно е, че вредните храни, алкохолът, тютюнопушенето, приемът на лекарства и т.н. могат силно да замърсят организма ни и да предизвикат редица здравословни проблеми. Затова детоксикацията става все по-популярна тема, когато говорим за поддържането на добра форма. И макар за мнозина това да е съвременно откритие, оказва се, че програми за пречистване на организма под различни форми, са известни на света още от дълбоката древност. В различни части на земното кълбо /Индия, Древен Рим, Древна Елада и дори североамериканските индиански племена/ са използвани разнообразни методи, в зависимост от културата, вярванията и степента на развитие на медицината.

Древна Индия

Първите сведения за използването на методи за пречистване датират още пр.н.е. Описани са в Аюрведа. Древните индийски лечители смятат, че токсините са основен причинител на заболявания и говорят за петте стъпки /„Панча карма“/ за пречистване не само на тялото, но и на ума и съзнанието. Като първа стъпка се използват пудри и отвари. Следващата стъпка е прочистването на чревния тракт. Другите стъпки са извършването на клизми, кръвопускане и прием на етерични масла през носа.

Древен Китай

Пречистването на тялото от токсини е познато и на древните китайци. Те използват вендузи, акопресура и акупунктура, като по този начин опитват да балансират енергията в тялото и да изведат отровата от него. Между другото, методите се използват и до днес от последователите на традиционната китайска медицина.

В Древен Китай вярват, че тялото отблъсква натрупаните токсини възможно по-далеч от сърдечната област, затова залепят специални детоксикиращи тампони на стъпалата, с които пациентът трябвало да преспи.

Древен Египет

Древните египтяни използват техниката на промивката. Запълват с вода дебелото черво, като я наливат през ануса, предизвиквайки повръщане. Те вярват, че треската, например, е причинена от токсини, които се образуват при разлагането на храната в червата.

Но древните египтяни, както и древните гърци, използват и кафето като средство за детоксикация. Принципът е същия като с водата. А защо именно кафе? Отговорът идва през 20-те години на ХХ в., когато немски учени откриват, че тонизиращата напитка може да бъде полезна при стимулирането на работата на черния дроб.

Европа

Европейците от стари времена опитват да премахнат отровите от тялото си с помощта на триене със суха и твърда четка, като по този начин отворят порите на кожата, за да могат по-лесно да се освободят от токсините. В други части на континента и в някои азиатски страни древните хора прилагат и строги диети, които продължават от няколко дни до цели седмици. Между другото, тези диети са много подобни на днешните, като от храната за известно време се изключват месото, алкохола, захарта, мазнините, тестените изделия и др.

Североамериканските индианци

Те векове наред използват основно три начина да пречистват телата си. Един от най-разпространените методи е постенето. То се използва както за почистване на тялото от токсини, така и за намаляване на теглото.

Друга практика е горенето на благовонни растения, с които шаманите се надяват да изгонят негативните енергии.

Третата популярна сред индианските племена методика е използването на специални помещения, подобни на днешната сауна. Те са използвани както за подобряване на физическото състояние, така и за установяване на по-добро психическо равновесие.

Както се вижда, човечеството познава вредите от токсините в тялото още от стари времена и се опитва да почисти организма си от тях. В Център Гарабитов използваме изключително ефективния и напълно натурален швейцарски палмово-кленов сироп Мадал бал. Той е доказан и познат по целия свят, като освен за детоксикация, спомага и за укрепване на имунната система, по-добър тонус и премахване на излишното тегло.

Освен това препоръчваме и изворната вода HAMIDIYE, която е много подходяща за детокс програми.  

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694