Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Елементът, без който не можем

Науката класифицира кислорода като химичен елемент с атомен номер 8 и обозначение О. Всъщност, той е и най-разпространеният на земята. Съществува като газ, който няма мирис и вкус. Днес едва ли има някой, който да не знае, че кислородът е жизненоважен за съществуващия свят. Без него животът на планетата би бил невъзможен.

Откривателите

Историята на изследванията на кислорода е дълга. А изследванията на този елемент започват още от времето, когато древните учени опитват да си обяснят от какво се получава горенето и как дишаме. Връзката между процеса на горенето и въздуха е открита още през II в. пр.н.е. от изследователя Фило от Византия, който пише за това в своя труд „Пневматика“. През VII в. китайски ръкописи съобщават, че с изгарянето е свързан не въздухът изобщо, а определена негова активна част. Но коя е тази част?

Отговорът идва доста по-късно и е плод на редица наблюдения. С този въпрос се занимава включително и Леонардо да Винчи, а след него и Робърт Бойл. През ХVIII в. по време на свои експерименти, поне няколко учени, като Робърт Хук, Пиер Байен, Михаил Сендивогиус, Михаил Ломоносов и др. успяват да получат кислород. Само че така и не достигат до извода, че това е отделен химичен елемент. Важен принос имат и шведският учен Карл Вилхелм Шееле и английският естествоизпитател Джоузеф Пристли.

Първият, който успява да даде точни обяснения, е френският изследовател Антоан Лавоазие. На него дължим и името на този елемент – oxygen. Произлиза от гръцката дума oxys /остър, киселинен/ и гени /роден/.

Ползите

Кислородът се открива в редица органични вещества и във всички живи клетки. Недостигът на този елемент може да има сериозни последствия за здравето ни. Освен за подобряване на дишането, е доказано, че с набавянето на кислород, се ускоряват процесите на регенериране. Кислородът спомага активно за възстановяването на червените кръвни клетки и битката на организма ни с бактериалните инфекции. Нещо повече. С помощта на кислорода се намалява болката и се увеличава притокът на кръв, което дава на тялото възможност да функционира много по-добре. Подпомага по-бързото заздравяване на рани, намалява значително нивата на тревожност и стрес. А оттам се отразява и върху емоционалното ни състояние. Дава ни енергия и по-ведро настроение. Това пък подобрява съня и възстановяването. Кислородът е отличен помощник и на имунната ни система. С негова помощ можем да подобрим когнитивния си статус. /Т.е. да поддържаме по-добра памет и по-висока концентрация./ Намалява риска от сърдечна недостатъчност и дихателни проблеми.

Общият извод е, че поддържането на добри нива на кислород в организма ни дава възможност да живеем по-пълноценен живот, като бъдем по-здрави, по-спокойни, по-концентрирани и енергични. А и по-усмихнати.

Напитката OXYGEN

Можем да си набавим кислород по естествен начин, като спортуваме и сме повече време сред природата, като дишаме и се храним правилно. Само че за съвременния човек, който често е затворен в офиса и е подложен на постоянен стрес и замърсявания, това става почти непосилна задача. Затова трябва да мислим за други начини да си доставим необходимото количество от живителния елемент.

Напитката OXYGEN е една отлична възможност за това. Тя е с повишено съдържание на кислород и затова може да се превърне в наш ценен помощник в ежедневната битка с вирусите, бактериите и гъбичките. Освен вече изброените ползи от кислорода, напитката OXYGEN предотвратява появата на мигрена и махмурлук, прави ни по-работоспособни и подмладява организма.

Вече имате възможност да получите напитката лесно и удобно, ако поръчате от е-магазина на Център Гарабитов.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Временно затворен за посетители!

office@garabitov.com

+359 899 866 871