Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Големият проблем на бъдещето

Пандемията от Ковид-19 промени рязко начина ни на живот. А може би и мисленето ни. Учени изразяват опасения, че в близко бъдеще е възможно да ни връхлетят и други опасни заболявания. Естествено, в последно време фокусът на общественото внимание е насочен към преодоляването на тази криза. Но има един проблем, който просто не бива да игнорираме, защото в обозримо бъдеще може да доведе до твърде сериозни последствия за човечеството – наднорменото тегло при децата.

Статистиката

Данните, публикувани от Световната здравна организация /СЗО/ са, меко казано, стряскащи. Или поне би трябвало да бъдат. През 2016 г. населението на планетата на възраст на и над 18 години с наднормено тегло е 1,9 милиарда души! От тях 650 милиона са със затлъстяване. Или, според изчисленията на СЗО, това са 39 на сто от възрастното население на земята.

Но още по-стряскащ е броят на децата с този проблем. Към 2016 г. в света децата и юношите от 5 до 19 години с тегло, което е над нормата, са над 340 милиона.

Още по-неприятното е, че тенденцията е към увеличаване на броя на хората с наднормено тегло. При това рязко увеличаване. Световната здравна организация изчислява, че от 1975 до 2016 г. хората с този пробл ем са се увеличили с близо три пъти. За да се стигне дотам, че през 2020 г. децата до 5-годишна възраст с тегло над нормата вече са 39 милиона. Същата тенденция наблюдават и от Американската сърдечна асоциация. За периода от 1963 г. до наши дни нарастването броя на децата с наднормено тегло също е почти тройно. По данни на Американската кардиологична асоциация, в САЩ проблемът вече засяга 33% от децата.

Но дали това не е проблем само на най-развитите страни? Специалисти и статистика показват, че не е така. Проблемът при децата се наблюдава навсякъде, дори и държавите, които нямат така висок стандарт на живот. За съжаление, страната ни не е подмината от това. През 2015 г. България е на пето място в Европа по отношение на затлъстяването при децата.

Проблемите

Защо наднорменото тегло и особено затлъстяването при децата, е наистина сериозен проблем? Дори да оставим настрана психологическата травма, която ще бъде нанесена на такова дете /защото то често става обект на присмех от страна на връстниците си/, затлъстяването е ясна предпоставка за появата на неприятни заболявания. Сред тях са диабет /тип 2/, проблеми на сърдечно-съдовата система, астма, остеопороза, както и чернодробни и респираторни заболявания. Ако се върнем на психологическата страна на проблема, децата, които са подложени на подигравки заради теглото си, могат да развият силни депресивни състояния, което е пречка пред тяхното развитие.

Решението

Част от децата имат наднормено тегло поради генетични причини. Но при останалите този проблем би могъл да бъде преодолян. За целта обаче трябва да има по-силно ангажиране от страна на родителите. На първо място е добре да се проследява какво и кога яде детето. Изкушението пред малчуганите да приемат твърде много чипс, хрупки или сладки неща, са големи. Но трябва да бъдат ограничавани и да им се предлага разнообразна и пълноценна храна. Да се избягват пържените ястия и да се наблегне на варивата и печеното.

Разбира се, другият основен стълб на здравословния начин на живот са движението и спортът. Заседяването пред електронните устройства е световен проблем, който тепърва ще показва негативните си последствия. Ако детето бъде подтиквано към занимания със спорт и към повече движение и разходки сред природата, това би била една отлична инвестиция в бъдещето му. А и в настоящето.

Център Гарабитов е не просто място, където можем да отслабнем трайно, а и средище, в което да променим начина си на живот. Да подобрим цялостното състояние на организма си, да подмладим клетките си и да възстановим психологическия си баланс чрез йога, медитация и други полезни терапии.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694