Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Може ли мисълта ни да топи килограми?

За силата и възможностите на мисълта се говори не от вчера. И въпреки това, ако бъдат запитани дали чрез мисълта можем да въздействаме на телесното си тегло, вероятно мнозина ще се усмихнат иронично. Само че през последните години науката обръща все по-задълбочено внимание на изучаването на човешкия мозък и убедеността, че мисленето влияе върху материалния ни свят, става все по-голяма.

Една шахматна история

В средата на 80-те години на миналия век започва двубой, който трябва да определи новия носител на световната шахматна корона. Един срещу друг се изправят двама знаменити днес шахматисти – тогавашният шампион Анатолий Карпов и претендентът Гари Каспаров. Двубоят се оказва един от най-напрегнатите в историята и продължава почти половин година. В крайна сметка мачът е прекратен от президента на световната шахматна федерация ФИДЕ, без да бъде излъчен победител. Един от основните мотиви за спирането на съревнованието е, че е сериозно застрашено здравето на именитите шахматисти. Вследствие на интелектуалната битка Карпов губи девет килограма от теглото си, а Каспаров - пет.

Това е поредното доказателство, че между мисълта и материалния свят съществува зависимост. При това науката дори има съвсем реалистично обяснение, свързано със стреса, който принуждава тялото да произвежа повече енергия, необходима за функционирането на мозъка.

Въпрос на мотивация

Да си представим, че двама души решат да намалят теглото си, но са настроени към предстоящия процес по различен начин. Единият е твърдо решен и мотивиран да успее и вярва в добрия изход, а другият приема предизвикателството с голяма доза досада и е скептичен към собствените си възможности. Можем да бъдем сигурни, че резултатите на двамата ще бъдат коренно различни. Мотивираният човек ще полага повече усилия, ще се опитва да се предпазва от преяждане, а може би ще направи опит да промени и начина си на живот чрез повече движение или спорт. Другият вероятно ще продължи да върши същото, каквото и досега, и ще бъде по-склонен да се поддава на изкушения. Ако желаните резултати не се появят в очакваните срокове, мотивираният човек по-скоро ще е склонен да се надъхва, че все пак всичко ще се получи. Докато за скептичния това ще бъде удобно извинение да се откаже от нужните усилия в стил „ето, видяхте ли, че няма да стане“.

Мотивацията е следствие на умствена нагласа. И в крайна сметка, пряко или косвено, нашето мислене влияе съвсем реално върху онова, което се случва с тялото ни. Нещо, с което се занимава активно когнитивната поведенческа терапия, която се стреми да предизвика положителен отговор и постига успехи, особено в области, като безсънието и депресията.

Заслужилият треньор и специалист по здравословно отслабване Иван Гарабитов неведнъж говори за необходимостта от позитивно мислене. Успехите на създадената от него уникална програма са свидетелството, че това е работещ механизъм. Приятните емоции могат да бъдат наш изключително ценен помощник. Те ще ни помогнат да си вдъхваме кураж и да се настроим за победа.

Така че нашата мисъл има напълно реална проекция в материалния ни свят. Нали за да променим нещо в себе си, на първо място трябва да поискаме това да се случи, след това да повярваме, че е възможно и да настроим сетивата си така, че да не се отклоним от пътя на тази промяна.

Разбира се, за да се постигне здравословно и трайно отслабване, е необходимо да се подходи комплексно и индивидуално. Така, както се работи в Център Гарабитов.

Адрес София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694