Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Лечение чрез вибрации - Част 2

Вибротерапията е един от методите, които заслужилият треньор по борба и автор на уникалната система за здравословно отслабване г-н Иван Гарабитов прилага, за да поддържа тонуса си. Вече ви разказахме част от историята  на тази уникална терапия, а ето и какво още не знаете за нея.

Когато през 60-те години на миналия век се разработва руската космическа програма, се установява, че в условията на по-продължителен престой в „нулева гравитация“ /т.е. в безтегловност/, в които са поставени космонавтите, започва мускулна атрофия и загуба на костна плътност. И се създава т.нар. ритмична нервномускулна стимулация. Оказва се, че чрез нея мускулатурата се възстановява по-бързо и се подпомага костната регенерация. Тъй като всички са наясно, че след като нещо се използва в космонавтиката, то не бива да бъде подценявано, от този момент нататък вибрационната терапия започва да се развива много бързо. Подобна стимулация се използва за възстановяване на астронавтите и до ден днешен.

Два вида вибрационна терапия

Вибрационната терапия се дели на два основни вида – предназначена за цялото тяло и за локално приложение. Същността на тази терапия е, че чрез специална апаратура се стимулира мускулатурата, дори и без да е необходимо да се движите или да прилагате физическо натоварване. Ако бъдат приложени правилно, вибрациите, подавани от апаратите, способстват за подобряване на функциите на отделни части на тялото. Но също така вибрациите могат да подобрят кръвообращението, метаболизма и дори да са ефективна защита срещу стреса.

Вибрационната терапия е особено подходяща за хора на възраст, за които е трудно да поддържат физическата си форма чрез упражнения. Чрез външна стимулация се подобрява състоянието им при загуба на мускулна маса и костна плътност. Вибрациите спомагат и при болки в мускулите и гърба. В статия, публикувана в NeuroRehabilitation, екип от учени представя свое изследване, което показва, че вибрационната терапия има положителен ефект и върху моторните симптоми на хора, страдащи от Болестта на Паркинсон.

Вибрациите намаляват теглото

Известно е, че затлъстяването през последните десетилетия се превръща вече не в личен, а в сериозен социален проблем. Повече от 30 процента от съвременните хора страдат от затлъстяване, а броят на хората с наднормено тегло е буквално стряскащ.

Преди две години група изследователи, начело с д-р Мак Гий Лоурънс публикуват свое изследване за работата с вибрираща платформа за цялото тяло. Един от изводите е, че имитацията на физическа активност посредством свиването и съкращаването на мускулите с помощта на специален уред, води до намаляване на телесното тегло. Учените са на мнение, че чрез вибрациите може да се постигне позитивен ефект и в състоянието на страдащите от захарен диабет.

Матрично-ритъмната терапия

В Център Гарабитов се прилага успешно революционната матрично-ритъмна терапия /МаРиТе/, която действа с помощта на специално оформен резонатор. Системата е създадена в германския университет Ерлаген и в основата ѝ е идеята за вибрацията на клетките в човешкото тяло. Всъщност, малцина от нас си дават сметка, че клетките ни пулсират в определен ритъм, който им позволява да изпълняват своите функции. Когато по една или друга причина този ритъм бъде нарушен, работата на клетките се забавя и оттам се появяват различин смущения в дейността на отделни органи. А това неминуемо се отразява върху цялостното функциониране на организма. Този процес в началото остава незабелязан, но след време като следствие започват да се появяват и заболявания. Задачата на матрично-ритъмната терапия е да възстанови нормалния ритъм на клетките и те да се върнат към своята стандартна активност. МаРиТе има приложение в различни области, но е особено ефективна за възстановяването на мускулатурата и нервната система.

МаРиТе е солидно доказателство, че вибрационната терапия е метод, от който може да има редица ползи.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
четвъртък и петък: 10:00-16:00 ч.

office@garabitov.com

+359 899 866 871