Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

"Лошият" холестерол

Защо е вреден и как го да намалим ?

Всеки е чувал, че високите нива на холестерол в организма водят до сериозни предпоставки за сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и смъртност. Но трябва да имаме предвид, че холестеролът се дели на две основни категории – липопротеин HDL с висока плътност, когото наричат още „добър“ и LDL с ниска плътност. Именно това е „лошият“ холестерол, с чиито нива в тялото ни трябва да сме наистина внимателни.

Какво е холестерол?

Холестеролът е липид /мастно вещество/, който се съдържа във всяка клетка от човешкото тяло. Основно този липид е концентриран в клетъчната мембрана. Холестеролът се синтезира в различни тъкани, като най-големият производител е черният ни дроб, а едва около 20-25 на сто получаваме чрез храната.

За какво служи този липид? Има няколко важни функции – подпомага храносмилането, подпомага образуването на така необходимия ни витамин D, подобрява защитата на клетките и ги заздравява, участва в синтеза на половите хормони и т.н. Т.е. това вещество е необходимо за организма ни, стига да е в правилните количества.

„Лошият“ холестерол

Когато в организма ни се натрупа повече от необходимия липопротеин с ниска плътност /LDL/, който се придвижва чрез кръвоносните съдове, излишните количества започват да се трупат по вътрешните стени на артериите и да образуват твърди наноси. Натрупаните количества твърдо вещество стесняват съдовете и дори могат да ги запушат. Заедно с плаките могат да се образуват и съсиреци, които да възпрепятстват притока на кислород.

Част от симптомите, че нивата на холестерол в организма ни са по-високи от безопасните, са проблемите с храносмилателната система, образуването на газове, световъртеж, слабост, изтръпване на крайниците и др.

Какво причинява повишените нива на холестерол?

Основната причина е неправилното хранене и най-вече прекомерната употреба на мазните храни, като месото и изобщо храните с животински  произход – мляко, кашкавал, сирене или яйца. Разбира се, възможни са и други причини. Една от тях е наследственото предразположение. Рисков фактор може да е и възрастта. Нещо, което влияе особено негативно върху повишаването на нивата на холестерол, е обездвижването. Освен другите проблеми, тютюнопушенето води и до по-висок холестерол. Това е така, защото веществата в тютюневия дим увреждат кръвоносните съдове и ги правят по-податливи към мастните натрупвания. Разбира се, наднорменото тегло също е сигнал, че нивата на холестерол в организма ни са по-високи от нужното. Други фактори, които подсказват за наличието на проблеми с холестерола, са диабетът и поддържането на високо кръвно налягане.

Как да се предпазим от високия холестерол?

Едва ли е нужно да напомняме, че двата основни начина за превенция са правилното хранене и движението. И все пак е важно да припомним това. Както стана ясно по-горе, за да поддържаме нивата на холестерола в правилните граници, е добре да внимаваме с мазните и пържени храни. Любимата на много хора пица също е начин да качим холестерола бързо. Естествено, в групата от храни, с които трябва да сме бдителни, са сладкишите и пуканките. Добра идея е консумацията на пълнозърнест хляб, соеви продукти и картофи, но ако ги ядем с кожичките. Разбира се, ще ни се отразят добре повече зеленчуци и плодове, както и ядки. Можем да свалим нивата на холестерол и като похапваме риба с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини.

Широкоизвестният лечител и специалист по трайно отслабване Иван Гарабитов неведнъж говори за правилното хранене и нуждата от движение. Това са фактори, полезни не само за свалянето на излишното тегло, а и на „лошия“ холестерол.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694