Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Правилното дишане – Възможност да сме по-здрави

Почти всеки човек приема дишането като даденост и не се замисля над това как точно се случва този процес. Сещаме се за дишането само когато се задъхаме, когато сме под силен стрес или когато около нас има силни миризми. През останалото време просто дишаме както можем и нямаме представа, че ако не поемаме въздух правилно, това може да се отрази негативно върху здравето и психиката ни. Най-вероятно мнозина биха махнали пренебрежително с ръка, защото не вярват, че това е така. Но вече е доказано, че правилното дишане се отразява върху тялото и емоционалното ни състояние. Нещо повече – с правилно дишане могат дори да се смъкнат излишни килограми.

Как дишаме?

Заради забързания ни ритъм на живот и вечния стрес, болшинството от хората дишат твърде учестено или поемат много малко въздух – т.нар. „плитко“ дишане. Разбира се, никой не прави това умишлено, но без да искаме, причиняваме на организма си проблеми, които в крайна сметка влияят върху здравето ни. При твърде честото вдишване, кръвта ни се окислява по-бързо и тялото ни не успява да я пречисти напълно. „Плиткото“ и бързо дишане води и до силно напрягане на мускулатурата от една страна. От друга, до белите дробове не достига достатъчно количество кислород. А, както е известно, за да функционират правилно клетките ни, те се нуждаят именно от кислород. Ако не насищаме органите си с кислород, не след дълго функциите на тялото започват да се затрудняват заради липсата на енергия и започваме да чувстваме постоянна умора. Ако мозъкът ни не получава достатъчно кислород, той по-трудно управлява органите на тялото. Недостигът на въздух води и до емоционален дисбаланс. Ставаме по-раздразнителни и по-депресирани.

Как да дишаме?

Всички знаем, че когато сме в критична ситуация, най-важното е да успеем да овладеем дишането си. По-дълбокото и не толкова често вдишване успокоява и възстановява нормалното функциониране на организма ни. Затова специалистите съветват да намалим броя на вдишванията, но за сметка на това да поемаме въздух по-дълбоко. При това вдишванията да стават през носа, а не през устата. Смята се, че правилното дишане се случва през диафрагмата. По този начин кислородът успява да проникне по-дълбоко и до всички органи. Коремните мускули се отпускат и се намалява натискът върху сърцето. В съвременната медицина диафрагменото дишане се използва като част от терапията при нервни разстройства и дори заекване. Изследвания показват, че намаляването на броя вдишвания води до облекчение на болки в мускулите и ставите.

Да отслабнем с... дишане

Заслужилият треньор и лечител Иван Гарабитов често говори за необходимостта от правилно дишане. И това не е случайно. Според него, за съжаление, 90 процента от хората не дишат по правилния начин. Използваме едва около 5 на сто от капацитета на белите си дробове, което води до срив на имунната ни система и нарушения в обмяната на веществата. Това нарушава функциите на жизненоважни органи, като сърцето, черния дроб и бъбреците, което води до напълняване. Ако тялото ни не успее да изхвърли токсините, порите на кожата се запушват. А 80 на сто от тялото диша през кожата.

Според Иван Гарабитов правилното дишане означава да поемаме дълбоко въздух от корема, да го задържим за кратко, след което бавно да издишаме. Специалистът е убеден, че научаването на техниката не е сложно и е напълно възможно да се овладее за броени дни. А с правилно дишане можем да махнем от себе си до 5 килограма месечно.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694