Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Да надминеш... себе си

Как точно преценяваме своите сили – духовни и физически? А сигурни ли сме, че сме достигнали предела на възможностите си? Има ли начин да прескочим границите на своите възможности и да задминем самите себе си?

Това са въпроси, на които вероятно всеки един от нас някога се е опитвал да си отговори. През втората половина на ХХ век в САЩ пристига един човек от Индия, който с философията и личния си пример дава недвусмислен отговор на този въпрос – можем да постигнем много повече! Името му е Шри Чинмой, а философията за себенадминаването става повратна точка в мисленето на хиляди хора по света.

4988,97 км

Всяка година в Ню Йорк се провежда едно уникално състезание – ултрамаратонът за мир, в който състезателите трябва да изминат разстоянието от 3100 мили /4988,97 км/ в рамките на 51 дни. Разбира се, създател на този маратон е Шри Чинмой. Първоначално, през 80-те години на ХХ в. започва с разстояние от 700 мили, а след това 1000 и 1300. През 1996 г. индийският духовен учител покачва разстоянието на 2700 мили. Това състезание е спечелено от латвиеца Георгс Йермолаевс. Състезанието става с дължина от 3100 мили през 1997 г., като тогава и при мъжете, и при жените, е спечелено от американци. Но рекордът държи германецът Мадупран Шверк, който през 2004 г. взема разстоянието за 41 дни, 8 часа и 16 минути. Което се равнява на изминати средно по 117 км. на ден.

Българската следа

В ултрамаратона в Ню Йорк има и българска следа. Оставя я 23-годишният тогава студент по фармацевтика в Медицинския университет в Пловдив Андрей Стефанов. Той се класира на второ място, оставяйки след себе си 22-ма елитни маратонци. Уникалното в случая е, че Стефанов не е професионален спортист и тренира само за здраве, както самият той споделя по-късно. И постига този резултат само за броени месеци!

Всъщност, успехът на българския участник не може да се нарече случайност. Защото с него работи заслужилият треньор и лечител Иван Гарабитов. Специалистът в продължение на години разработва собствена методика за по-ускорено развитие на спортистите и Стефанов е реалното доказателство, че комбинацията между духовни и физически практики може да постигне невероятни резултати.

Философията на себенадминаването

Вече сме писали за живота и делото на Шри Чинмой. Той е философ, поет, музикант, атлет, борец за мир. Макар че едва ли в няколко реда може да се опише дори и малка частица от духовното наследство, което този човек оставя на съвременния свят.

Едно от най-важните послания, което индиецът отправя към всички нас е свързано с идеята, че сме способни да постигнем много повече, стига да настроим правилно своето мислене.

„Всеки път, когато достигнем някоя цел, тази цел е нашето съвършенство. Всеки път, когато се движим напред, нагоре или навътре, това се нарича усъвършенстване. Така че напредъкът е винаги съвършенство. Когато започваме нашето пътешествие, първата крачка напред е наша цел. Щом постигнем тази цел, ние постигаме съвършенство. Но днешната цел, днешното съвършенство, е утрешната отправна точка, а утрешната цел става отправна точка за следващия ден. Неспирният напредък е съвършенство. Себенадминаването е песента на постоянен вътрешен и външен напредък.“

Това пише в своя труд „Съкровищата на щастието“ Учителят Шри Чинмой. А неговият живот доказва, че това не са просто красиви думи и пожелания, а напълно постижим напредък, който всеки може да осъществи.

Следва продължение...

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694