Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Да поглезим лицето си

Лицето – тази така важна част от тялото ни, която почти винаги остава открита. Мястото, където първо се спира погледът, когато се запознаваме с някого. И което може да ни създаде толкова грижи и неудобства, ако нещо по него не е наред. Проблемите по лицето са един от първите признаци, които ни показват, че може би не живеем достатъчно здравословно и един от първите издайници при започналото състаряване. Неслучайно грижата за лицето е така важна и опитите то да изглежда свежо и по-младо датират от хилядолетия.

Назад във времето

През 1872 г. в египетския град Тива е открит древен папирус, който става известен като Папирусът на Еберт. Смята се, че е от 340 г. пр.н.е. От него става ясно, че по онова време древните египтяни вече опитват да разкрасяват лицата и телата си с помощта на козметични средства. От Папируса на Еберт разбираме, че са използвани различни масла, както и начините, по които са прилагани. Изобщо, древноегипетските жени явно обръщат голямо внимание на лицата си. Още през 3-то хилядолетие пр.н.е. използват разнообразни варианти за гримиране. Едно такова средство е зеленикава смес от минерали, с която придават цвят. А за очертаването на прочутата бадемова форма около очите използват олово, окислена мед, руди и др. Трябва да се отбележи, че освен за разкрасяване, тези процедури вероятно служат и за предпазване от жаркото слънце и други природни обстоятелства, които неминуемо се отразяват върху лицето.

Древните елини и римляни също обръщат огромно внимание на разкрасяването. Един от първите наръчници „Средства за гримиране“ е написан от прочутия древногръцки поет Овидий. Известната атинска хетера Аспазия също пише свои съвети. А според римския философ Плавт „жена без грим е като храна без сол“.

Разработването на козметиката за лице през вековете търпи развитие, като са правени всевъзможни експерименти, за да се постигне желаният външен вид. Разбира се, в зависимост от изискванията, които диктува модата през съответната епоха. Например, през ХVI в. жените на Стария континент са обсебени от манията да имат съвършено бяло лице. За постигането на този ефект се използват най-различни смеси, включително олово. Едва през ХIХ в. е открито, че бялото олово всъщност е доста вредно и разкрасяването може да докара редица беди, включително и да убие човека.

В историята има и моменти, в които поставянето на грим се смята за проява на лош вкус. През ХIХ в. британската кралица Виктория определя гримирането като вулгарно. Но през ХХ в. развитието на козметиката е така огромно, че се превръща в могъща индустрия. Това е породено както от вечната човешка суета и стремеж да изглеждаш добре, така и от някои чисто медицински необходимости. Но в основата на всичко е желанието лицето да изглежда по-младо и свежо. Само че гримът може да промени лицето за броени часове, но не и да го промени. Може би затова една нова терапия набира все по-голяма скорост по света.

Терапията с кислород

Известно е, че за да бъдат здрави и жизнени, клетките ни се нуждаят от кислород, който да прониква дълбоко в кожата. Кислородната мезотерапия е много ефективен революционен метод. Същността му е, че кожата се насища с чист кислород, примесен с хиалурон и витамини А, Е и С, който се подава под налягане. Така прониква по-дълбоко и в резултат кожата става по-еластична и гладка. Клетките са предпазени от ранно отслабване и се нормализира обмяната на веществата. Неслучайно кислородната мезотерапия е един от добре познатите похвати на редица холивудски знаменитости и певци. В Център Гарабитов тази терапия се прилага изключително успешно. А резултатът е по-свежо, тонизирано лице и гладка кожа.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694