Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Антиоксидантите - какво са те и защо са важни?

Вероятно всеки от нас е чувал, че трябва да консумираме храни, които съдържат повече антиоксиданти, защото са полезни за организма ни. Затова нека се спрем малко по-подробно на антиоксидантите и да си отговорим какво всъщност са те и защо са важни.

Свободните радикали

За да не навлизаме в твърде сложните научни дебри, нека се опитаме да си обясним нещата по-достъпно. Знаем, че нормалното функциониране на нашите клетки зависи от храната, която консумираме и средата, в която живеем. По време на своята работа клетките ни изхвърлят преработените отпадъчни вещества. Тези вещества се наричат свободни радикали. Ако балансът в тялото ни бъде нарушен, клетките няма да успяват да се справят и тогава количеството на свободните радикали става твърде голямо. Тези радикали имат способността лесно да влизат в контакт с други молекули и да предизвикват реакция, която се нарича оксидиране.  

Всъщност, оксидирането е причината за състаряването на тъканите и клетките ни. А когато този процес стане твърде мащабен, това предизвиква т.нар. оксидативен стрес. Иначе казано, това е моментът, в който организмът ни се състарява преждевременно и започват проблемите за дадени органи и оттам появата на болестите.

Антиоксидантите

Разбира се, организмът ни има своето средство за неутрализиране на свободните радикали и извеждането им, а оттам и възстановяването на ДНК и клетките ни. Именно това са антиоксидантите или иначе казано антиокислителите. Правилното функциониране на клетките зависи от храната, която консумираме, правилният прием на течности, външната среда и не на последно място стреса. За съжаление, особено в днешно време, този баланс най-често бива нарушаван драстично. Затова организмът ни се нуждае от допълнителна помощ, за да се справи успешно. Т.е. да приемаме храни, които са богати на антиоксиданти, които да помагат за пречистването на клетките. Според специалисти, най-добрият начин да си набавим антиоксиданти е чрез храненето, а не чрез добавки.

Видове антиоксиданти

Антиоксидантите са различни, затова е добре да се спрем на тях поотделно.

Ензими

Това са антиоксидантите, които можем да си набавим от протеините и минералите. Те са няколко вида и осигуряват защитата на клетките от свободните радикали, като преработват токсичните продукти. Добре е да се знае, че за да бъдат ефективни, трябва да бъдат подпомогнати от наличието на магнезий, цинк, мед, селен, манган и др.

Витамини

Можем да помогнем много на организма си като му набавим достатъчни количества от витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и бета-каротин. Вече сме писали за ролята и ползите от всеки от витамините за организма ни.

Витамин А не само е важен за имунната ни система, но осигурява и защита на тъканите и ни предпазва от повишаване на холестерола.

Витамин С има отлични свойства в борбата срещу инфекциите, а също така може да подсили действието на останалите антиоксиданти.

Витамин Е е антиоксидант, който отговаря за кожата и кръвоносната система.

Много важен антиоксидант е и бета-каротинът. Той е смятан за най-добрият боец срещу свободните радикали.

Фитохимикали

Това са антиоксидантите, които са образувани от растенията за защитата им от свободните радикали. Те се съдържат най-вече в зеленчуците.

Заслужилият треньор и прочут лечител Иван Гарабитов нерядко говори за това, че клетките ни вибрират в определен ритъм и за необходимостта да ги поддържаме в добра форма, като не допускаме наличието на токсини. Именно пречистването на клетките с помощта на уникалния натурален сироп Мадал бал е една от тайните на огромните успехи, които постигаме в Център Гарабитов.

Следва продължение...

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694