Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Храните, които съдържат антиоксиданти

Както стана ясно от предишната статия, антиоксидантите са важни за организма ни, защото помагат на клетките да се пречистят от свободните радикали и да предотвратят окисляването. Според специалисти, най-добрият начин да си доставим нужните количества от тези полезни вещества е чрез храната. Затова нека се спрем на храните с богато съдържание на антиоксиданти.

Тъй като антиоксидантите се съдържат най-вече във витамините, можем лесно да се досетим, че ще ги открием в много от плодовете и зеленчуците. Все пак, в някои от тях има повече.

Боровинки

Освен че са вкусни, тези малки плодчета са изключително богати на полезни вещества и са един от най-добрите източници на антиоксиданти в природата. Изследвания показват, че в боровинките се съдържат вещества /антоцианини/, които предпазват от сърдечни заболявания, нормализират нивата на холестерол и кръвното налягане и подпомагат мозъчната дейност.

Киви

Стипчивият плод, чийто произход е от Китай, е смятан за отличен помощник на имунната система. Това е така, защото съдържа много витамини, калций, магнезий и др. Интересен факт е, че съдържанието на Витамин С в кивито е около 3 пъти повече, отколкото в цитрусовите плодове.

Шипка

Още един чудесен източник на добри количества Витамин С – витаминът, който ни помага за справянето с възпаленията и укрепва имунната ни система. Но в шипката има и други полезни съставки, като магнезий и цинк, а фибрите помагат за поддържане на чревната флора.

Боб

Това също е добро средство да подпомогнем храносмилателната си система. Но също така бобът е и богат на антиоксиданти. В това отношение особено ценен е черният боб, чието съдържание на фибри и протеини го прави по-силен антиоксидант дори от плодовете, които се славят с това свое качество.

Годжи бери

В последните години „вълчето грозде“, както още наричат този плод, стана една от най-популярните „суперхрани“ по света. Това се дължи на факта, че тези малки плодчета съдържат цяла редица полезни вещества и не случайно годжи бери вече е част от много програми за детоксикация и отслабване. Освен това съдържа над 4 mmol антиоксиданти на 100 грама.

Сьомга

Освен отличните си вкусови качества, заради които е приета за доказан деликатес, тази риба е смятана за източник на голямо количество антиоксиданти. Съдържа много витамини от групата В, като особено ценно е наличието на Витамин В6 и В12, които подпомагат функционирането на мозъка и нервната система. Важно е наличието и на ценният каротеноид астаксантин, който е смятан за един от най-мощните антиоксиданти.

Спанак

Още нещо, което е едновременно и вкусно, и полезно, тъй като е отличен боец срещу свободните радикали. Зеленото растение е богат източник на витамини А, С и К, както и на фолиева киселина. Това е храна, която може да ни помогне срещу сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Препоръчва се и когато искаме да нормализираме теглото си.

Орехи

Тези ядки са наистина изключителни. Смятани са за един от най-мощните природни антиоксиданти. Консумацията на орехи също е полезна за сърцето. Приема се, че понижава риска от развитие на някои видове рак, както и на диабет тип 2. Ядките по принцип са добри антиоксиданти, но е установено, че орехите съдържат най-много вещества, които да се противопоставят на свободните радикали.

Разбира се, този списък съвсем не е изчерпателен. Има още редица полезни храни, които съдържат антиоксиданти. Но от друга страна в никакъв случай не бива да залагаме единствено на тези ястия, а е нужно да спазваме 5-те златни правила, формулирани от прочутия лечител Иван Гарабитов: правилно хранене, правилно пиене на вода, правилно спортуване, правилно мислене и правилно дишане.

А ако имате проблеми с наднорменото тегло, най-добрият вариант е да се обърнете към специалистите от Център Гарабитов.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694