Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Как да се храним през лятото?

Лятото – сезонът, в който идват дългоочакваните почивки, пътуванията и възможностите да натрупаме нови приятни спомени. Това е времето, в което можем да сме повече сред природата и да го използваме за разходки. Но и сезонът, в който започват опасните горещини. Затова лятото е и време, в което трябва да бъдем много внимателни какво ядем и как се храним.

Всеизвестно е, че поради топлото време апетитът ни през летните месеци спада значително, защото високите температури намаляват разхода на енергия, която ни е нужна. И това е чудесна възможност да стопим поне част от излишните килограми. Но на какво все пак трябва да обърнем внимание през този период от годината?

Да преместим часовете за хранене

Закуската е важна, за да дадем на организма си енергия за деня. Но слънцето започва да напича по-рано, отколкото в другите сезони, затова е правилно и да закусим колкото се може в по-ранен час сутринта. Най-добре е това да стане преди 8:00 часа. Същото се отнася и за обяда. Най-добре е да седнем на масата преди слънцето да е започнало да прежуля безмилостно, т.е. преди 12:00 часа. Що се отнася до вечерята, за нея знаем, че не е добре да бъде обилна.

За съжаление, през лятото мнозина допускат една доста опасна грешка. Поради топлото време, през деня апетитът напълно или почти липсва. Но когато вечер слънцето се скрие и температурите започнат да стават значително по-поносими, идва и гладът. Особено ако през деня не сме яли нищо или сме се хранили символично. И следва обилна вечеря, в която често пъти присъстват и тежки за смилане храни. Освен че така не даваме на организма възможност да се отърве от излишните килограми, можем да натоварим и сърцето си.

Какво да ядем?

Лятото е времето, в което можем да се насладим на много плодове и зеленчуци. Едва ли е необходимо да изброяваме ползите от плодовете за организма. И все пак нека припомним, че те са богат източник на витамини, които са ни така необходими, а и са допълнителна възможност да сме добре хидратирани. Но специалисти съветват приемът на плодове също  да бъде преместен в по-ранните часове на деня.

През летните месеци не е добра идея да наблягаме върху мазнините, защото те могат да натоварят организма и да нарушат баланса му. Също така е добре да понамалим приема на млечни произведения, защото може да предизвикат тежест в стомаха. Все пак не бива да ги изключваме от менюто си напълно, защото те са традиционно полезни за нас.

Още една грешка, която често се допуска през този сезон е, че много по-често посягаме към пържената храна. Разбира се, да похапваш пържена рибка и пържени картофки на морето е приятно. Вкусни са и мекиците, палачинките и още какви ли не изкушения. Но никак не са най-доброто нещо, което можем да причиним на стомаха си. Добре е през лятото да страним максимално и от тестените изделия. Те са реална опасност да пропилеем летния период, ако искаме да го използваме за преминаване в по-добра форма.

Да пием повече вода

Едва ли ще съобщим нещо ново, ако припомним, че през лятото се потим обилно и за да поддържаме добра хидратация, трябва да поемаме значително повече течности. И най-вече вода. От друга страна нека не забравяме съветите на заслужилия треньор и лечител Иван Гарабитов, който призовава да не пием вода по време на хранене, нито непосредствено след него. В тези случаи живителната напитка може да се превърне буквално в отрова за нас.

Всеки сезон е идеален, за да вземем решение да подобрим фигурата си. А в Център Гарабитов това може да стане без мъчителен глад, без лекарства и без неприятния йо-йо ефект.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694