Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Защо е добре тиквата да е част от есенното ни меню?

Ако се замислим за някакъв специфичен символ на есента, най-вероятно в съзнанието веднага ще се появят разноцветните листа на широколистните дървета. Но има и още един типично за този сезон - тиквата.

Смята се, че този плодов зеленчук е познат от поне три хиляди години. Днес тиквата също е разпространена. Ароматът на печена тиква по това време на годината се носи от почти всеки дом. Използваме я и за приготвянето на тиквеник. Но освен вкусови качества, тиквата притежава и цяла редица от полезни за организма ни свойства, като включително може да ни помогне и в битката ни с излишното тегло.

Тиквата съдържа отлично количество от така важните за тялото ни витамини от групите В, С, Е, D, A, Т и К. Наличието на витамин А я превръща в добър антиоксидант, а в съчетание с витамин С зеленчукът се превръща в храна, която стимулира имунната ни система. Витамин К пък е важен, защото спомага за съсирването на кръвта и предпазва от кръвозагуба при нараняване.

И още нещо за витамин А, който се съдържа в тиквата. Този витамин е с доказана полза за очите ни. Причината е, че съдейства на ретината да преработва светлината. Освен това тиквата съдържа високи нива на бетакаротин /дори повече от морковите/, което я прави силно препоръчителна храна за хора, които работят на компютър или имат проблеми със зрението. Бетакаротинът е и силен антиоксидант, поради което тиквата може да бъде добра превенция срещу ракови заболявания.

Тиквата е смятана за силно природно противовъзпалително средство. Също така се препоръчва за хора, страдащи от диабет. Зеленчукът дава на тялото фибри, минерали и елементи, които поддържат стабилни нивата на кръвната захар и подпомага производството на инсулин.

Друго полезно свойство на тиквата е, че не съдържа холестерол. Това, заедно с наличието на калий, прави този зеленчук полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Неслучайно семето на тиквата се използва от фармацевтиката за медикаменти, които свалят нивата на холестерол.

Както стана дума по-горе, в тиквата я има цялата гама от витамините в групата В. А е известно, че това са витамините, които спомагат за успокояването на нервната система и състоянията на стрес. Отдавна е известно, че чаша сок от тиква или водата от сварена тиква вечер преди лягане помага при проблеми със съня.

Но това не е всичко. Есенният зеленчук е полезен също и за кожата и простатата, а се приема, че е добро средство и срещу косопад.

Тиквата може да засища добре, но едновременно с това често е препоръчвана като диетична храна. Причината за това е, че съдържа около 90 на сто вода и е нискокалорична. За отслабването спомага и наличието на рядко срещания витамин Т. Освен това се усвоява и преработва лесно от организма, поради което е подходяща храна за различни възрастови групи. Този зеленчук е полезен за стомаха, защото съдържа и голямо количество пектин, който подпомага прочистването на червата.

С две думи – тиквата е идеалната храна за хората, които са решили да стопят килограми, защото утолява глада, като същевременно не се трупат калории.

Няма спор, че храната е от съществено значение за поддържането на добра форма. Но ако сте решили да поведете битка срещу наднорменото тегло, е добре да се обърнете към компетентни специалисти. Методите за трайно и здравословно отслабване, създадени от Иван Гарабитов са с доказан ефект и помогнаха на хиляди хора.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694