Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Какво е метаболизъм и защо влияе на теглото ни?

Всеки от нас знае, че за да нормализираме теглото, е нужно да ускорим метаболизма си. Затова нека поговорим какво представлява метаболизмът, защо е така важен и как да го ускорим.

Какво е метаболизъм?

Терминът произлиза от гръцката дума „метаболи“, което означава „смяна“ или „прехвърляне“. Или, иначе казано, обмяна на веществата. Това е съвкупност от биохимични процеси, които протичат във всяка клетка на живите организми. Тези процеси са реакции, които позволяват да се поддържат жизнените функции. Реакциите най-общо се делят на два вида – анаболитни и катаболитни. Т.е. анаболизмът е синтез /трупане/ на важни за организма съставки, докато катаболизмът означава разграждане на органична материя, при което се отделя енергия.

Сиреч, това са процесите на превръщане на храната, която приемаме, в енергия. Колкото е по-ускорена обмяната на веществата, толкова по-добре ще се усвоява храната от организма ни.

Защо метаболизмът е важен за теглото?

Обмяната на веществата е решаваща за поддържането на добра форма. Ако приемаме повече енергия, отколкото е потребна на тялото ни, за да изпълнява всичките си жизнени функции, тогава започва процес, при който ненужната допълнителна енергия се преобразува в излишни калории. В тялото ни те се складират под формата на мазнини.

Разбира се, количеството енергия, което е необходимо на всеки човек, е различно и зависи от редица фактори, като ръст, тегло, възраст, натоварване, мускулна маса и др. Т.е, напълно ясно е, че ако сте висок и едър мъж с добре развита мускулатура, тялото ви ще има нужда от доста повече енергия, отколкото тялото на дребно на ръст момиче. Разлика има и в зависимост от начина ни на живот. Ако спортувате активно или работите нещо, което изисква ежедневно сериозно физическо натоварване, тялото ви ще се нуждае от много повече „гориво“, отколкото това на някой, който работи на бюро и единствените му движения са до паркинга и обратно. Всичко това предопределя каква храна ни е нужна, за да поддържаме баланс и какво количество от нея да консумираме.

В този смисъл основният виновник за евентуалната поява на наднормено тегло не е толкова т.нар. „бавен“ метаболизъм, колкото неправилното хранене и изобщо начинът ни на живот.

Как да ускорим метаболизма си?

Най-кратко казано, като променим хранителните си навици, менюто си и започнем да се движим и спортуваме повече. Храните, които съдържат повече мастни киселини, фибри и протеини, традиционно ускоряват метаболизма. Сред тези храни са зеленчуци, като спанак, аспержи, зеле, моркови, целина, краставици и др. Могат да ни бъдат полезни и цитрусовите плодове, като лимона, портокалите, грейпфрута, ананаса и т.н. Ще бъде добре, ако заменим олиото в салатата си с качествен зехтин. Разбира се, ако заменим свинското месо с риба, това също е начин да ускорим обмяната на веществата.

Това, че трябва да бъдем внимателни към броя на калориите, които поемаме чрез храната, в никакъв случай не бива да води до фанатизъм. Достатъчно е да се храним разнообразно с качествена храна, да не прекаляваме с количествата, да се движим и спортуваме, да се настроим позитивно и да пречистим организма си от натрупаните токсини. За пречистването има доказано в целия свят отлично средство – натуралният швейцарски палмово-кленов сироп Мадал бал.

Вместо да се подлагате на крайни диети, за да коригирате излишното тегло е най-добре да се обърнете към специалисти, които знаят какво трябва да се направи и как това да стане без да се получи нежелан Йо-йо ефект. В Център Гарабитов това се прави успешно от години.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694