Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

7-те чакри - невидимите енергийни колела на човека

Доказано е, че емоционалното ни състояние и духовната ни нагласа имат важно значение и за физическото ни здраве. Запознатите с източната философия знаят, че според древните източни учители, в човешкото тяло са разположени стотици чакри, като 7 от тях се смятат за основни. Разбира се, чакрите не са органи и не съществуват на физическо ниво. Но правилното им функциониране се отразява върху работата на физическото ни тяло.

В превод от санскрит думата „чакра“ означава колело. Според старинните учения, чакрите са своеобразни енергийни центрове, които регулират онова, което се случва в организма и психиката ни. Основните седем чакри са разположени една над друга, като се започне от основата на гръбначния стълб и се стигне до главата. Всяко от тези енергийни колела има различни функции и е свързано с някое от човешките сетива. Приема се, че чакрите имат различен цвят и са свързани с определени планети и божества.

Муладхара е първата чакра. Намира се най-долу, в самата основа на гръбначния стълб. Наричат я още Коренна, защото осъществява връзката ни със земята. Приема се, че тази чакра има червен цвят и е олицетворение на съществуването ни – „Аз съм“. Тя е енергията, която ни свързва с природата и ни държи в непрекъснат обмен с нея. Муладхара се асоциира с върховния индуистки бог Брахма, както и с Индра и Дакини. Тази коренна чакра отговаря за долните крайници и дебелото черво.

Свадхиштхана е втората основна чакра. Намира се в долната част на корема, където са разположени половите органи. Чакрата е наричана също Сакрална – „Аз чувствам“. Свързана е с репродуктивната система и сексуалните функции. Смята се, че отговаря за нашите емоции, като се отваря, когато прощаваме и съответно се блокира от чувството за вина. Цветът на Свадхиштхана е оранжев.

Манипура е третата чакра, която контролира стомаха, черния дроб, храносмилателната система, бъбреците и панкреаса. Позната е също и като Слънчевата чакра – „Аз правя“. Тази чакра се намира в горната част на корема над пъпа. Също е свързана с емоциите ни, но засяга най-вече нашата личност и това как самите ние възприемаме себе си. Манипура е оцветена в жълто.

Анахата е чатвъртата основна чакра и е известна като Сърдечна. Тази чакра е разположена именно в сърдечната област, там, където е гръдния ни кош. Анахата е чакрата на любовта – „Аз обичам“. Именно любовта е чувството, което я отваря, а тъгата може да блокира функциите ѝ. По отношение на организма ни тази чакра отговаря за сърцето и кръвообращението. Цветът на Анахата е зелен.

Вишудха е петата чакра, която е разположена в областта на гърлото ни и не случайно е наречена Гърлена чакра. Тя се занимава с нашето общуване и посланията, които отправяме чрез речта си – „Аз говоря“. Освен с говорния апарат, в организма ни Вишудха отговаря и за слуха. Цветът на петата чакра е син.

Аджна е шестата основна чакра и е известна и като Чакра на Третото око. Разположена е в основата на челото и се свързва с познанието и психиката ни – „Аз виждам“. На физическо ниво Аджна се занимава с хипофизата и епифизата, а на духовно ниво е свързана с мисленето и връзката ни с божественото начало. Цветът на тази чакра е тъмносиният /индигов/.

Сахасрара е седмата чакра. Разположена е най-високо – над главата и е наричана още Коронна. Тази чакра е нашата връзка с космическата енергия и вселената – „Аз разбирам“. Сахасрара символизира нематериалното и може да функционира само ако останалите ни чакри са в равновесие и надмогнем материалното си мислене. Цветът на Коронната чакра е бял /или виолетов/.

Лечителят Иван Гарабитов неведнъж говори за необходимостта от духовно равновесие и значението му за физическото ни съществуване. Той вярва, че преди да се проявят на физическо ниво, болестите вече са регистрирани в менталното ни тяло. Затова в своите доказали ефективността си методики за трайно отслабване или по-високи спортни постижения той залага изключително на възстановяването на емоционалния баланс и позитивното мислене.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

НОВО Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
четвъртък и петък: 10:00-16:00 ч.

office@garabitov.com

+359 899 866 871