Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Какво е PH и защо е важно за нас?

Прeз 70-те години на ХIХ век основателят на прочутата и до днес пивоварна Carlsberg Якоб Кристиян Якобсен прави нещо необичайно за индустриалец от онова време – създава в Копенхаген собствена научна лаборатория по биохимия. Целта е да се подобрят качествата на бирата и да се изследват процесите на ферментацията. Но по-късно от този научен институт произлиза нещо много важно за науката.

В началото на ХХ век начело на лабораторията на Carlsberg застава датският учен Сьорен Сьоренсен. В своя статия, публикувана през 1909 г., посветена на киселинността, изследователят за първи път използва термина PH или водороден показател. PH е образуван от първите букви на латинските думи potentia hydrogeni – в превод „сила на водорода“ и pondus hydrogeni, което означава „тегло на водорода“, като се има предвид концентрацията на водородни йони.

Вероятно много често в медиите сме чували, че когато нивото на PH е високо, трябва да вземем мерки, за да го намалим. Но вероятно не всеки от нас е наясно защо PH е така важно за човека.

Най-накратко – това е скала, която измерва нивата на киселинност и алкалност в организма ни. Ако киселинността превиши допустимите граници, тогава имаме проблем. Това е така, защото повишената киселинност в течностите, които циркулират в човешкото тяло, може да доведе до редица заболявания. А когато тази висока киселинност се превърне в хронична, се стига до т.нар. метаболитна ацидоза.

Защо е опасна високата киселинност?

Когато клетките ни преработват храната в енергия /процесът на метаболизъм/, се получава и отпадъчен продукт във формата на киселини. Тези киселини се неутрализират от алкалните минерали и така организмът може да функционира правилно. Но ако се окаже, че храната, от която произвеждаме енергия, съдържа по-голям процент киселинност, тогава алкализацията ще бъде все по-трудна и нивата на кислород в тялото ни ще започнат да намаляват. Нарушеното равновесие ще засегне редица органи и оттам вратата към болестите е широко отворена. Тялото ни започва да търси начини да компенсира липсата на алкални минерали и ги взема най-вече от мускулите, сухожилията, костите и черния дроб. 

Как да разберем, че имаме проблем с киселинността?

Можем да разпознаем повишеното ниво на PH с помощта на тестове, но има и още някои сигурни признаци, че трябва да обърнем внимание на храненето и начина си на живот. Един от първите симптоми е появата на хронична умора и отпадналост. Между другото, това е и червена лампичка за натрупани токсини. Други признаци, които ни подсказват да обърнем внимание на киселинно-алкалния си баланс, са болките и схващанията в мускулите и ставите и покачването на килограмите. Ако нивата на киселинност в организма ни се задържат дълго време високи, е възможно да си докараме и диабет и да започнем да изглеждаме видимо състарени. Липсата на кислород и високата киселинност са благотворна среда и за развитието на ракови клетки.

Разбира се, факторите за нарушаването на равновесието между киселините и алкалните минерали могат да са различни, като например обездвижването и стреса. Но главната е начинът ни на хранене. За това какви храни е добре да ядем, за да поддържаме баланса, ще ви разкажем в следващата ни статия.

Никак не е случайно, че Иван Гарабитов говори за нуждата от движение, правилно хранене, спорт и позитивно мислене. Именно съвкупността от тях, както и специалната програма за пречистване на организма с помощта на уникалния сироп Мадал бал позволяват невероятните резултати, които постигаме в Център Гарабитов.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694