Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Митът "напълняване по наследство"

Вероятно всеки от нас е чувал, че има хора, които са предразположени към напълняване и нищо не може да се направи, за да се промени това. Едно от най-честите обяснения е свързано с т.нар. „лоши“ гени. Т.е., мнозина приемат, че причината за наличието на наднормено тегло е наследствена. Но това означава, че някои от нас са обречени да бъдат по-пълни и просто трябва да го приемат като даденост. „Ами, джинсът ни е такъв, ние сме си закръглени и това е“.

А вярно ли е? Истина ли е, че част от хората са родени да бъдат по-слаби, а останалата част – пълни? Вярно ли е, че наднорменото тегло е присъда, която се дава още с раждането ни?

Има ли предразположеност към пълнеене?

Действително, има различни телесни типове, които се определят от фактори, като базовия метаболизъм /т.е. скоростта, с която организмът ни успява да разгражда храната/, наличието на повече или по-малко мастни клетки, костна система, мускулатура и т.н. Да, някои са родени с малко повече късмет и спадат към групата на т.нар. ектоморфи, които са с по-слабо телосложение и по-бърз метаболизъм. На други им се налага да положат повече усилия, тъй като имат по-едри кости, повече мазнини и по-бавен метаболизъм. Това са ендоморфите.

Що се отнася до гените, британски учени са установили, че склонността към напълняване се дължи на гена FTO и действително носителите на този ген са предразположени към напълняване в голяма част от случаите.

Присъда или оправдание?

В такъв случай има ли хора, „обречени“ да бъдат с наднормено тегло през целия си живот? Най-краткият отговор е – разбира се, че НЕ! Това, че част от нас са изложени на потенциалния риск от напълняване в никакъв случай не означава, че не могат да променят нещата. Да, вероятно на ендоморфите, за които стана дума по-горе, ще се наложи да положат малко повечко усилия, отколкото ектоморфите.

Доказано е, че независимо от структурата на тялото и гените, можем да поддържаме тялото си в добра форма. Стига, разбира се, да спазваме правилен хранителен режим, да се движим достатъчно и да се занимаваме със спорт.

Какво да направим?

Неведнъж е ставало дума, че храненето е един от фундаментите на това как изглеждаме и как се чувстваме. Ако постоянно пренебрегваме необходимостта от редовен прием на храна и поглъщаме неща, от които бързо бихме натрупали токсини в организма си, не бива да се чудим защо тялото ни реагира негативно. А покачването на килограмите е един от първите сигнали на организма ни, че начинът ни на живот скоро ще доведе до много нежелани последствия.

Но дори и да се храним правилно, ако сме обездвижени, това също може да ни докара редица главоболия. Към всичко това можем спокойно да прибавим възможното наличие на постоянен стрес и напрежение. Те играят много активна роля не само по отношение на това как се чувстваме, но и на теглото ни.

И така, ако трябва да обобщим, може да се каже, че действително има хора, които са повече предразположени към напълняване. Но ако спазват правилен хранителен режим, спортуват редовно, движат се достатъчно и успеят да постигнат позитивна нагласа към живота, няма да имат проблеми с фигурата си.

Останалото може да се приеме просто като оправдание за отказа от промяна.

В Център Гарабитов вече години наред се постигат невероятно добри резултати в премахването на излишното тегло. Тъй като е известно, че всеки човек е индивидуалност, се изработват индивидуални програми. И се прилага комбиниран подход, който засяга не само физиката, но и психиката.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694