Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Протеините и отслабването

Протеинът има важна роля за функционирането на човешкия организъм. Особено за изграждането и поддържането на мускулната маса и сухожилията. Факт, който е добре известен на всички, които се занимават със спорт и бодибилдинг. Но в последно време протеинът все по-често се свързва и с възможността да се стопят излишните килограми и дори се появяват диети, в основата на които е именно протеинът.

Какво представлява протеинът?

Протеинът е една от основните групи хранителни вещества /макронутриенти/, необходими за организма ни, като въглехидратите и мазнините. Той представлява верига от аминокиселини, която е различна при различните храни. Протеините се преработват от черния дроб и се разграждат чрез хидролиза. По-просто казано, протеините са източник на белтъчини за тялото. Протеините изграждат колаген, който е основният материал за мускулите, сухожилията и кожата. Също така участват активно в изграждането на нервите. Подобряват имунитета и изпълняват транспортна функция. Всъщност, антителата, които изгражда организма ни, са протеини. Освен това протеините могат да са регулатори. Един от основните е инсулинът.

Как да си набавим протеини?

Освен концентрираните протеини, които спортистите и бодибилдърите приемат във формата на прахове, можем да си набавим протеини и по напълно естествен начин. Т.е. като консумираме различни храни. Особено богати на белтъчини са млякото и млечните произведения, яйцата и месото. Богати на протеини са също птичето месо, рибата и морските деликатеси. Протеини се съдържат и в граха, боба, ориза, лещата и др. Но трябва да знаем, че не всички протеини са еднакви и ако искаме действително да увеличим нивата на протеин в организма, това може да стане най-вече чрез месото, яйцата и рибата. Соята също е силен източник на протеин.

Нормално е един активно спортуващ млад човек да приема повече белтъчини, за да успее да изгради мускулна маса. Но като цяло трябва да сме внимателни в дозирането на количествата протеини. Най-добрият вариант, разбира се, е балансираното и разнообразно хранене. Ако трябва да обобщим, необходимите за тялото ни количества протеин зависят от двигателната ни активност и нивата на физическо натоварване.

Протеинът и отслабването

Както стана дума по-горе, през последните години се заговори много активно за протеина като начин да регулираме телесната си маса. И това не е случайно. Приемът на протеин ускорява метаболизма, т.е. процесите на обмяна на веществата в организма. Така се подобрява храносмилането. С помощта на протеина мазнините се изгарят значително по-бързо, защото има най-висок термичен ефект.

Също така е известно, че протеинът намалява апетита. А това е много важна стъпка към нормализирането на храненето. Причината е, че тази група хранителни вещества създава усещането за ситост. Храните, богати на белтъчини, ни помагат да устоим на изкушението да поглеждаме постоянно към хладилника. Така избягваме вредните и ненужни междинни хранения. Протеинът въздейства положително върху някои от хормоните, които отговарят за регулирането на теглото ни.

Протеинът има и още едно добро качество – помага да се изгорят по-голямо количество калории, дори когато не извършваме активна дейност или по време на сън.

Намаляването на излишното тегло и постигането на красива и стройна фигура е естествен стремеж на хората. Но е важно как ще подходим към това и доколко отслабването ще е трайно и здравословно. Програмата, създадена от Иван Гарабитов, е доказано ефективна и се прилага успешно в продължение на години. В Център Гарабитов се работи индивидуално и комплексно, като идеята е не просто да се намали теглото, но и да се постигне пречистване на организма от токсини и клетките да заработят в правилния си ритъм.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694