Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Помагат ли слънчевите лъчи да отслабнем?

Настъпващото лято ни подканва към приключения и ни напомня за прекрасното време на отпуските. Вече все повече мечтаем да се печем на слънце край морето или край басейна. Говори се, че слънчевите лъчи могат да ни помогнат и да стопим някой и друг излишен килограм от теглото си. Но дали това е вярно?

Ако разчитаме да отслабнем единствено като лежим на плажа под парещите слънчеви лъчи, разбира се, ще останем силно разочаровани. Но все пак слънцето може да бъде наш добър помощник в борбата ни да намалим теглото си. И това се дължи на така важния за организма ни витамин D.

Неслучайно наричат този витамин „слънчевия“. Можем да го получим чрез синтез на холекалциферол в кожата от холестерола. Получава се химична реакция, която се случва именно чрез излагането на слънчевите лъчи и по-специално UVB лъчите.

Най-важните за нас форми на витамина са D2 /холекалциферол/ и D3 /ергокалциферол/. Ергокалциферолът може да се набави чрез някои храни, като сиренето, бадемовото мляко, гъбите, соевите продукти, овесената каша, но най-вече се съдържа в рибеното масло, яйцата и черния дроб. Консумацията на тези храни никак не е за подценяване, независимо за кой сезон от годината става дума.

Този витамин наистина е важен за организма ни. Той е мастноразтворим и отговаря за абсорбцията на калций. Затова продължителният дефицит на витамин D в ранна детска възраст може да доведе до рахит и до омекване и деформации на костите. Липсата на достатъчни дози витамин D може да бъде забелязана, ако усетим мускулна слабост или болки в мускулите, умора, косопад или дори чести промени в настроението.

Изследвания показват, че дефицитът на витамин D е предпоставка за появата и на други болести, като диабет, остеопороза, болест на Алцхаймер, автоимунни и сърдечни заболявания. 

Витамин D е много ценен за укрепването на имунната ни система и подпомага тялото ни да се пребори по-лесно с настинките и грипа.

Но има ли това връзка с напълняването? Оказва се, че има. Изследване на американски учени установява, че дефицитът на витамин D води до натрупването на мазнини, най-вече в областта на талията. Според друго изследване на специалисти от университета в Минесота, проведено сред жени в продължение на 12 седмици става ясно, че групата, в чиято диета е включен повече витамин D, успяват да намалят теглото си повече от останалите. Проучвания показват, че над 60 на сто от жените, които имат недостиг на този витамин, са средно със 7 килограма по-тежки. Че недостигът на витамин D се отразява на напълняването потвърждава и изследване на учени от Портланд. Резултатите показват, че 571 от изследваните жени с дефицит на „слънчевия“ витамин наддават повече от останалите. Смята се, че това се отразява по-осезаемо при дамите в по-напреднала възраст.

Разбира се, в никакъв случай не бива да се излагаме на силното лятно слънце прекалено дълго. Това може да бъде изключително опасно и да доведе до тежки изгаряния, а и до по-сериозни кожни проблеми. Или пък да доведе до припадък. Както и всичко останало, престоят под слънцето трябва да бъде умерен и да не забравяме, че в топлото време е нужно да сме добре хидратирани. Т.е. да поемаме повече течности, за да компенсираме по-обилното потене.

Ако имате желание да намалите теглото си трайно и осезаемо, най-добрият начин е да се обърнете към специалистите от Център Гарабитов, които ще изготвят за вас индивидуална програма. Не бива да забравяме, че всеки организъм е различен.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:30 - 18:30 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694