Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Фибрите – какво представляват, защо са полезни и в кои храни се съдържат?

Както неведнъж сме чували, фибрите са нещо важно за организма ни, но нека разберем какво всъщност представляват и с какво допринасят.

Какво са фибрите?

Най-общо казано, фибрите са вид въглехидрати, които тялото ни не може да усвои. За разлика от останалите въглехидрати, които са разтворими, тялото ни изхвърля фибрите без да успее да ги преработи. Те се срещат единствено при някои от храните с растителен произход. А знаете ли с какво са полезни за нас?

  • Контролират теглото

Именно поради това, че не се абсорбират, фибрите помагат за контрола над килограмите. Те придават усещането за ситост и по този начин ни предпазват от твърде честото посягане към храната. Така постепенно можем да променим вредните навици, които влияят неблагоприятно на теглото ни. Освен това фибрите нямат никаква калорийна стойност, което е и причина употребата на храни, богати на фибри, често да се препоръчва от специалисти като част от различни диети.

  • Помагат на храносмилането

Фибрите помагат на храносмилането и метаболизма. Смята се, че имат положително влияние върху чревната флора и затова се използват като средство за подобряване на работата на отделителната система. Но тук трябва да сме внимателни, защото има състояния, като синдромът на раздразненото черво, колитът и някои други стомашни разстройства, при които употребата на фибри ще се превърне в проблем.

Фибрите пречат на твърде бързото разграждане на другите въглехидрати и така дават възможност на организма да ги усвои, което влияе върху нивата на кръвната захар. Смята се, че богатите на фибри помагат да се предпазим от коварния диабет и по-конкретно от диабет тип 2, който е свързан с наднорменото тегло.

  • Подпомагат сърдечно-съдовата система

Научни изследвания доказват, че такава връзка съществува. А причината за това е, че фибрите спомагат за редуцирането на лошия холестерол, който запушва кръвоносните съдове. Например, бобът и лещата са чудесни източници на фибри, които могат да ни помогнат за поддържането на нивата на холестерола.

  • Други ползи

Проведени са немалко проучвания, които показват различни ползи от фибрите. Сред положителните страни на тези въглехидрати е превенцията на някои видове рак, подобряване на храносмилането, намаляване на риска от появата на хемороиди и по-добро състояние на кожата ни.

Храните, богати на фибри

Както стана дума по-горе, храните, които съдържат фибри, са с растителен произход. Тези полезни съставки могат да бъдат открити както в различни плодове и зеленчуци, така и в някои ядки. Бадемите, например, са богати на фибри, а освен това съдържат магнезий и витамин Е.

Овесените ядки също са добър източник на фибри и са смятани за изключително полезен компонент от храненето.

Както вече споменахме, бобовите култури също ще допринесат за осигуряването на необходимите фибри.

Други храни, чрез които ще си ги набавим, са броколи, авокадо, ягоди, брюкселско зеле, кайсии, ябълки и др.

Фибрите могат да ни бъдат полезни в битката срещу наднорменото тегло и правилното функциониране на организма, но ако все пак имаме такъв проблем, най-доброто решение е да се обърнем към специалисти, които могат да решат въпроса трайно. Програмата за отслабване на Иван Гарабитов вече години наред доказва своята  ефективност, при това без мъчителен глад и лекарства.

 

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694