Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Шипката - малки плодчета с големи ползи за здравето

Бодливите шипкови храсти са широко разпространени у нас. И тъй като в суров вид малките им червени плодчета не са особено вкусни, шипките се консумират под формата на чай, мармалад или други сладка и дори вино. Плодовете на това растение започват да зреят от лятото до късна есен, в зависимост от региона, в който растат. И освен че ще обогатят есенното ни меню, те са много полезни за организма ни. 

Шипката е известна на хората още от древността. Качествата ѝ са изучавани от учени, като Хипократ, Плиний, Теофраст и др. Латинското наименование на растението е Rosa Canina, което в превод означава „кучешка роза“. Ползите от плодовете на бодливия храст са преоткрити през Втората световна война. Тогава британците започват да я използват като възможност за набавяне на повече Витамин С, който предпазва от опасния скорбут.

В следващите редове ще ви разкажем защо малките червени плодчета са толкова ценни.

Укрепване на имунната система

Наличието на високо съдържание на аскорбинова киселина /позната повече като Витамин С/ прави шипката верен съюзник на имунната ни система. В нея има десетки пъти повече Витамин С, отколкото в някои цитруси. Това е и причината шипковият чай да има силно противовъзпалително действие. Освен това шипките съдържат каротин, който допълнително укрепва имунитета ни и помага за съсирването на кръвта.

При настинки и възпаления

Не е случайно, че в народната медицина чаят от шипки се използва активно при лечение и превенция на простуда, кашлица или други възпаления, особено респираторни. И понеже червените плодчета съдържат витамини, като А и Е, те действително са мощно природно средство,  с чиято помощ да държим настинката или грипа далеч през студените месеци. А освен това шипковата отвара се използва при вътрешни кръвоизливи, обилна менструация и при наличие на рани, които заздравяват бавно.

Антиоксидант

Шипките са силен антиоксидант и поради богатото съдържание на Витамин С и полифеноли, са смятани за полезни в превенцията на ракови заболявания. Различни изследвания показват, че екстракт от шипка може да намали разпространението на заразените клетки.

Предпазва сърдечно-съдовата система

Заедно с антиоксидантните свойства, наличието на разнообразие от витамини и минерали в шипките, прави възможно намаляването на лошия холестерол в организма. А това е отлична възможност да регулираме кръвното налягане и да редуцираме риска от инфаркт или инсулт. Освен това шипките помагат и за по-доброто кръвообращение.

При диабет

Шипките регулират нивата на кръвната захар и подпомагат образуването на червени кръвни телца. Поддържането на кръвната захар в норма е много важно както за предпазването от диабет, така и при наличието на това заболяване. Причината е, че намалява риска от внезапно повишаване или намаляване на нивата на инсулин, което може да бъде много опасно за диабетиците.

Помага за намаляването на теглото

Шипковият чай отдавна се слави като добър помощник в борбата с излишното тегло. Дължи се на това, че шипката има диуретичен ефект, защото съдържа киселини и пектин. А това спомага за пречистването на тялото от токсини, мазнини и др. Чаят от шипка не съдържа калории и е причина за подобряването на функциите на стомашно-чревния тракт. Но трябва да бъдем внимателни, ако имаме гастрит, язва или други противопоказания.

Разбира се, за да намалим трайно килограмите и да функционира организмът ни както трябва, е най-добре да се работи комплексно. В Център Гарабитов не само можете да регулирате теглото си, но и да направите качествена промяна в начина си на живот и здравословното си състояние.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694