Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Затлъстяването – Сериозна опасност за нашето здраве

Когато килограмите се покачат повече от нужното, започаме да се чувстваме неловко и самочувствието ни се понижава значително. Ядосваме се, че не се побираме в дрехите, които сме носили преди, не харесваме това, което виждаме в огледалото и започваме да търсим начини да прикрием тялото си, за да „не личи“. Но науката доказва категорично, че затлъстяването може да бъде не просто естетически проблем, а и много сериознен риск пред здравето ни. За съжаление, проблемът вече засяга стотици милиони хора по целия свят.

Глобалната картина

Според данните на Световната здравна организация /СЗО/ през 2016 г. хората с наднормено тегло над 18-годишна възраст са около 1,9 милиарда. Това прави 39% от населението на света, което е в тези възрастови граници. Отново по данни на СЗО към 2016 г. около 650 милиона души са определени със затлъстяване. Или 13 на сто от пълнолетното население на земята. Още по-тревожното е, че десетки милиони деца над 5-годишна възраст също са засегнати от проблема. Данните са буквално стряскащи. Тук възниква въпросът дали винаги е било така или проблемът е свързан със съвременния начин на живот. В този случай статистиката дава много ясен отговор. Оказва се, че в световен мащаб затлъстяването на населението на света се е увеличило тройно от 1975 г. насам. Т.е. увеличеният брой на хората с наднормено тегло и затлъстяване е в пряка зависимост от променения ни начин на живот. Най-характерното за въпросната промяна е обездвижването. Не е тайна, че от година на година все по-дълго се заседяваме на едно място. Появата първо на телевизията, а след това на персоналните компютри води до все по-заседнал начин на живот и липса на възможност телата ни да изразходват събраната енергия и да я преработят в достатъчна степен. А към това можем да прибавим и променените хранителни навици.

Храненето

През последните десетилетия навлязохме в ерата на бързото хранене. Т.е. започнахме да ядем така, че да отделяме възможно най-малко време за приготвяне на ястията. А това означава, че употребяваме много полуготови или замразени храни. Ядем все повече мазнини и сол, както и все повече захарни изделия. Пием доста газирани напитки. Децата ни все повече засищат глада си с пакетирани закуски и пържени хрупки. Все по-малко време отделяме и за това да мислим за разнообразието на масата си, както и за свойствата на всяка от храните върху организма ни. Заедно с обездвижването и все по-изнервеното ни всекидневие, това неизбежно води до натрупването на излишни килограми. А оттам до болестите пътят е твърде кратък.

Списъкът със заболяванията, които може да ни причини наднорменото тегло е дълъг: сърдечно-съдови заболявания, диабет, нарушени функции на бъбреците и черния дроб, онкологични заболявания и др. И всяко едно от тях може да има фатален край. Отделно затлъстяването води до още проблеми, като депресии, липса на концентрация и умора. А това означава недобро качество на живот.

Основният извод, който би следвало да си направим е, че макар и съвременният начин на живот да не ни го позволява, сме длъжни да обръщаме повече внимание на тялото си. Защото когато трупаме в него прекалено много нечистотии, когато не се движим и сме потиснати, то в някакъв момент реагира. При това по начин, който да ни покаже недвусмислено, че така повече не бива да продължаваме. И че е време да намалим темпото. И да видим, че има и друг начин на съществуване, който да ни носи радост и удовлетворение. Мисията на Център „Гарабитов“ е да ни научи да обичаме тялото и духа си, да полагаме грижи за тях и да посрещаме с усмивка всеки ден. Нашите програми за отслабване и подмладяване ще ви помогнат да забравите за вредните навици и самоуверено да постигнете по-здраво и по-щастливото си „Аз“.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694