Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Как да преборим стреса и лошите мисли?

Живеем в напрегнат свят. Ритъмът на живот е все по-забързан, а задачите все повече. Сблъскваме се с проблеми, които изискват спешни, понякога мигновени решения. А това ни подлага на неимоверен стрес. Критичните ситуации стават част от ежедневието ни и това ни изнервя. Затова не е учудващо, че все повече ни обземат негативни мисли, паник атаки и депресивни състояния.

Има ли начини да се предпазим от негативните емоции и нагласи? Или поне да намалим въздействието им върху психиката ни и неминуемите външни проявления? Всъщност, има. Но е нужно да се пренастроим.

Една от допусканите от всички нас грешки е, че често се оставяме да бъдем водени от страховете си. В голяма част от случаите те са основани повече на предположения за евентуални бъдещи проблеми или неуспехи, отколкото на обективната реалност. Ами ако се появи непредвиден разход? Тогава няма да мога да си платя наема или вноската по кредита! А ако не се справя със задачата? Тогава може да ме понижат или да ме изгонят от работа! Предугаждането на негативните възможни развития никак не е най-доброто, което можем да направим за себе си. Едно ефективно противодействие срещу негативното мислене е осъзнатото дишане: няколко пъти на ден, поне сутрин на събуждане и вечер преди лягане, вдишайте и издишайте прес носа със затворени очи в продължение на минута, докато спокойно изброявате наум няколко неща, за които можете да бъдете благодарни.

Нерядко сме заобиколени от хора, които ни засипват с отрицателите си мисли и емоции. Всеки от нас сигурно има в обкръжението си някого, който е в състояние да направи проблем дори от най-малкото нещо, с което се сблъска на улицата, в работата или в семейството си. Може и да не ни се вярва, но негативните емоции на другите ни се отразяват. Дали да не започнем да търсим по-активни контакти с усмихнати хора, които намират хубавото и красивото в живота и които се занимават с неща, придаващи смисъл на живота им? Със сигурност това ще ни зареди с по-добри емоции. Или поне няма да ни натовари допълнително.

В редица ситуации сме поставени пред избор. Понякога трябва да вземем решение на момента. И, разбира се, след това нерядко сме недоволни от него. Ако започнем да се упрекваме прекалено за направения възможно неправилен избор и се връщаме към него отново и отново, започваме да се самообвиняваме и вместо да потърсим начин за справяне, само задълбочаваме проблема. А, както знаем, решения винаги има. Просто трябва да премислим спокойно. И да не си вменяваме излишно чувство за вина. Това може да се окаже много разрушително за нас в бъдеще.

Може би най-добрият лек срещу негативните мисли и лошото настроение е да спрем да гледаме на живота толкова строго. Да се замисляме по-често за добрите ни постижения, макар и малки. И за хубавите преживени мигове. Да почувстваме благодарност и удовлетворение от това, което имаме, а не съжаление за това, което все още нямаме. Можем да бъдем сигурни, че ако поне за известно време започнем да мислим по този начин, животът ни неусетно ще се промени към добро.

Заслужилият треньор и автор на успешната българска система за трайно и здравословно отслабване Иван Гарабитов неведнъж говори за 5-те принципа, които допринасят за постигането на хармония и добро здраве. Единият от тях е правилното мислене. Т.е. позитивното мислене, което не ни затормозява и на практика увеличава нашия потенциал за успех. Хубаво е да се вслушаме в съветите му. И да обърнем внимание на древните начини за справяне със стреса, каквито са йога и медитацията.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694