Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Витамините и имунната ни система

Още от деца знаем, че трябва да приемаме повече витамини, за да сме по-здрави. И че въпросните витамани могат да се набавят най-вече от плодовете и зеленчуците. Вече съществува огромен брой изследвания, които доказват благотворното влияние на витамините за укрепването на имунната ни система. Знае се и коя е храната, чрез която можем да ги предоставим на организма си. Но нека се спрем по-подробно на ролята на различните витамини и здравословните количества, които да приемаме. Защото природата ни е дала огромен арсенал от оръжия срещу болестите, който, за съжаление, често не използваме в пълен обем. А би трябвало.

Имунитет

Нека все пак да кажем няколко думи какво представлява имунитетът. Най-общо, това е група от структури и процеси в организма ни, които ни предпазват от заболявания и които наричаме със събирателното название имунна система. Защото това наистина е цяла система. Често наричаме имунната система и наша естествена защитна броня от т.нар. патогени. Патогените са всичко, което нашата „отбрана“ разпознава като неприятел, с който трябва да се бори, за да запази здравите клетки в организма. Патогените могат да бъдат различни. Например паразити, бактерии, вируси и др. Големият проблем пред имунната система е именно разпознаването на „врага“. Защото ако нашата защитна система претърпи повреда, тя може да започне да допуска грешки и да атакува собствените си клетки. Така се появяват автоимунните заболявания, като ревматоиден артрит, множествена склероза, рак, диабет тип 1 и др. А може патогените да успеят да се промъкнат, без да бъдат разпознати. Какъвто е случаят с Ковид-19.

Важно е да знаем, че възможностите за защита, които ни предоставя имунната ни система, не са просто даденост, а могат да бъдат отслабени. Именитетът ни става особено уязвим през студените месеци. Температурните колебания, влажността и други фактори са много удбни за по-лесното проникване на патогените. Ако към това прибавим и неправилното хранене и стреса, пробивите ще са много повече и в резултат ще боледуваме по-често.

Един от начините да подсилим имунната си система е като ѝ осигурим достатъчно количество витамини. Те спомагат за образуването на белтъчини и имунни клетки. А различните витамини въздействат на организма ни по различен начин. Препоръчителните дози от всеки витамин също са различни.

Нека се спрем на витамините поотделно.

Витамин С

Започваме с този витамин, защото е смятан за един от най-важните помощници за имунитета ни. Витамин С /аскорбинова киселина/ не се произвежда от организма ни и поради това следва да си го набавяме отвън. Защо аскорбиновата киселина е така ценна за нас? Когато патогените атакуват организма ни, те поразяват нашите центрове на енергия и клетките започват да умират. Витамин С е доказано добра защита за тях. Той е много полезен за защитата на дихателната ни система, която, както знаем, е най-чест обект на атака от външни фактори.

От друга страна този витамин е антиоксидант. Т.е. спомага за унищожаването на тежките метали и токсините в организма ни.

Как можем да си набавим Витамин С? Съдържа се в много плодове и зеленчуци, но е известно, че го има в големи количества в цитрусовите плодове, като лимона,  портокалите и кивито. Други отлични източници на този витамин са ябълките, гроздето, малините, зелето, картофите и др.

Количествата, които са необходими за организма, варират в зависимост от възрастта и пола. Например, ако за дете между една и три години е достатъчно 20-25 мг на ден, то за младежите на 17-18 години нужните количества нарастват до 80-85 мг.

Следва продължение...

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694