Количка
продукти: сума: лв

Национален телефон: 0700 11 001

Месото и здравословното хранене?

Стремежът към стройно и красиво тяло без излишни килограми в днешно време е вероятно едно от най-обсъжданите неща в световен мащаб. Същевременно, за съжаление, броят на хората с наднормено тегло е огромен и данните са твърде притеснителни. Особено в по-развитите страни. Разбира се, темата за наднорменото тегло неминуемо води до проблема с правилното хранене. А е известно, че стане ли дума за намаляване на теглото, едно от първите неща, които ни хрумват, е да спрем или поне да намалим драстично приема на месо. Но доколко месото влияе на теглото ни и кои меса могат да ни създадат проблеми?

Споровете между любителите на месо и вегетарианците не са от вчера и вероятно ще продължават още дълго. И все пак. Според данни, оповестени през 2022 г. европейците изяждаме средно по 80 кг. месо годишно, а американците ни изпреварват с около 20 кг. Посочените числа се отнасят за всички видове консумирано месо. От Световната здравна организация алармираха, че най-опасно за здравето ни е преработеното червено месо. Т.е. най-сериозни проблеми могат да ни създадат продукти, като наденицата, шунката или саламите от свинско и телешко месо. Смята се, че консумацията на повече от 50 гр. от тези ястия на ден може да ни изкара от безопасната зона.

Ако става дума за чисто месо, според специалисти по здравословно хранене обаче, проблемът не е толкова в него, колкото в начина на приготвяне и съставките, които използваме за обработката му. Както и в сосовете и гарнитурите, с които придружаваме месните ястия. Разбира се, качеството на месото също е от значение. Кулинари смятат, че месо, гарнирано със зеленчуци, няма да покачи телесната ни маса.

През последните години нашумяха диети, в които се препоръчва консумацията на месо от различен вид и яйца, за сметка на захарта, въглехидратите, зърнените храни и подсладителите. Много са популярни и диетите, които са разработени на основата на т.нар. разделно хранене, при които съчетаваме месото със зеленчуци, но избягваме всякакви тестени изделия и сладкиши. Както, разбира се, и всякакъв алкохол. Други диети пък ограничават менюто ни до консумацията главно на месо и ориз, като изключват картофите, тиквата и др. В последно време е много нашумяла и диета, според която, за да стопим излишното тегло, трябва да се храним в продължение на 30 дни само и единствено с месо. 

Разбира се, човечеството познава редица странни начини, с които хората през различни епохи са се опитвали да отслабнат, като в този свой стремеж са достигали до опасни крайности. Привържениците на месните диети са на мнение, че консумацията на месо не подлага организма на стрес и мъчителен глад, както е в редица от останалите диети. Според тях, чрез месото организмът се засища в достатъчна степен и не поглеждаме постоянно с въздишка към хладилника.

Вече сме писали многократно, че най-добрият начин да се предпазим от излишното тегло и да укрепим тялото и имунната си система, е разнообразното хранене, съобразено със сезона. Природата ни дава достатъчно възможности да се поддържаме, стига да ги използваме разумно. Не бива да забравяме също, че храненето е само част от процеса на топене на излишното тегло. Няма как да пренебрегнем движението, правилното пиене на вода /никога по време на ядене, както съветва Иван Гарабитов/ и избягването на негативните мисли.

Ако имате проблеми с наднорменото тегло, не се подлагайте на случайни рецепти, прочетени в интернет или дочути от познати. Обърнете се към Център Гарабитов, където вече години наред се работи успешно по програмата на известния лечител Иван Гарабитов, когото неслучайно медиите нарекоха българския „гуру“ на отслабването.

Офис София

офис София, Комплекс Есте,
ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Съб: 09:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Офис Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 17:30 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694